Какво четем по време на сутрешното кафе и с какво ни зарежда, според писателя Ивайло Гогов

На 27 септември, понеделник, по време на сутрешното си кафе авторът е прочел новините от няколко популярни български интернет сайта. За около двадесет минути е прегледал водещите новини, като е добавил няколко любопитни новини, спортни новини и прогнозата за времето. Това е обичайната информация, която възприема днес всеки от нас с достъп до компютър и интернет. Денят или сайтовете не са подбрани нарочно.
Общото впечатление е, че езикът, на който се говори днес, е изключително лишен от красиви думи.

От няколко форума в интернет писателят е направил списък на двадесет от най-красивите думи в българския език (списъкът по-долу). Събрал е текстовете от новините в един документ, за да може да направи бърз и лесен анализ на съдържанието на красиви думи. Преброяването показва, че сред 10 000 думи едва 6 са заредени с красота.

Писателят сравнява значението на красивите думи в ежедневната реч с витамините в храната. При недостиг на витамини в храната човешкият организъм се изтощава и имунитетът му намалява. По аналогия лишената от красиви думи реч е непълноценна, слаба и неспособна да зареди читателя с положителни настроения. Възприемането на информация без „витамини” води до състояние, което Ивайло Гогов определя като „душевна авитаминоза”. Може да се твърди, че речта, богата на витамини, като поезия и художествена литература изобщо, зарежда организма с красота и чувство на щастие. В днешно време обаче, малцина посягат към роман или стихосбирка.

Заключението е, че прекомерното четене на новини и публицистична информация създава състояние на дискомфорт и „витаминозен” глад. Последствията са многостранни и са предмет на задълбочени изследвания. Ето защо авторът съветва едновременно с обичайната ежедневна „храна” да се четат и художествени произведения, за да се балансира състоянието на организма и да се задоволи необходимостта от красива реч.

Списък на двадесет от най-красивите думи в българския език и брой на появяването им в текстовете на новините:
Благодаря 0
Бъдеще 0
Блаженство 0
Вдъхновение 0
Веселие 0
Ласка 0
Любов 1
Мама 0
Надежда 0
Нежност 0
Прегръдка 0
Признание 0
Приятел 2
Радост 0
Спокойствие 0
Сълза 0
Топлина 0
Усмивка 0
Целувка 0
Щастие 1
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook