Обичате цветята и ви се иска колкото се може по-дълго време те да красят дома ви от вазата. Има няколко трика, които ще успеят да удължат живота на цветята и се препоръчват от цветарите.

– Първо трябва да премахнете долните листа на стеблото, за да избегнете изгниването на цветята във водата. След което трябва да подрежете стеблото. Но не правете това напряко. Нека разрезът бъде под наклон. По този начин увеличавате площта, от която растението абсорбира влагата.

– Повечето цвета се чувстват добре във вода със стайна температура. Но нарцисите и лилиите, например, е по-добре да поставите в затоплена вода. Не забравяйте редовно да сменяте водата, но не ежедневно. Когато извадите цветята от вазата, подрежете стеблата им с 1-2 см., след което отново го поставете в нея.

– Много домакини поставят във водата аспирин (1 таблетка на 6 л. вода), захар или оцет по 1 супена лъжица на литър. Всички тези средства наистина помагат, тъй като допринасят за унищожаването на мигроорганизмите във водата и затрудняват процеса на гниене. Това позволява на живите цвета да не увяхват в течение на дълго време.

– Можете да ускорите увяхването на цветята като ги поставите в неправилна комбинация. Някои цветя не се понасят с други. Рози, крамфили, оргидеи, лили, нарциси, макове трябва да бъдат поставяни във вази отделно, за да живеят по-дълго.

– Не поставяйте вазата близо до плодове (като на голямата снимка). Тъй като те отделят етилен, който може да съсипе букета.

– Има екстремен метод, с чията помощ леко увехнали цветя да се съживят. Налейте в съд топла вода, след което потапяйте стеблата на цветето за няколко секунди. Горещата вода ще разшири капилярите на стеблото и ще активизира жизнения им процес.

– За да съхраните за по-дълго гладиолите в долната част на стеблото им драснете линийка с игла. Така цветете ще абсорбира по-добре водата. Във ваза с ириси пък добавете няколко кубчета лед от фризера.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook

Източник: ezine.bg