Сънят е изключително важен за възстановяването на организма, но за мнозина спокойните нощи са рядкост, а умората на следващия ден – обичайно явление. Кои са основните правила за постигането на здрав сън?

Основно изискване е вслушването в потребностите на тялото, тъй като съществуват няколко различни типове „спящи“. На някои са им достатъчни и четири часа сън, други имат нужда от между 8 и 10 часа в кревата, пише Дойче Веле. При това не става дума за часа, в който се ляга, а за сменящите се фази на съня – дълбокият сън и така наречената РЕМ-фаза, известна с бързите очни движения.

Бързаци vs. поспаланковци

Дълбокият сън е предназначен за физическото възстановяване, а другият – за духовното, тъй като именно в тази фаза се сънува и се преработват събитията от деня. Важна разлика между спящите кратко и по-сънливите е, че хората от първия тип изпадат по-бързо в дълбок сън и така се възстановяват по-бързо.

Събуждания за кратко през нощта са част от здравия сън. Тези паузи често са толкова кратки, че сутрин изобщо не ги помним. Този, който се буди два до три пъти, не страда от смущения в съня. Според експертите те са факт едва тогава, когато качеството на съня спада заради честите събуждания. Което може да е временно и да се дължи на възпаления или болки, или да е дългосрочно и причината за него да са дихателни или двигателни проблеми. Още една от важните причини за влошения сън може да бъде стресът. Правилото в този случай е следното – този, който в продължение на месец има по четири пъти седмично смущения в съня, трябва да се прегледа.

Мислите пречат на съня

Стресът, бърн-аут или други психосоматични заболявания влияят особено силно на качеството на съня. „Стресът е една от най-честите причини за проблемите със съня. Засегнатите не могат да изключат и остават напрегнати и психически, и физически, обяснява д-р Том Бшор от берлинската клиника „Шарите“ и допълва, че неспокойствието им ги преследва и в съня. Страдащите от депресии обичайно се чувстват апатични през деня, но пък през нощта ги преследват толкова много мисли, че не могат да заспят.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook

Източник: pikantno.eu