Снимки на известни и неизвестни красавици, демонстриращи слабото си тяло, кара все повече момичета по света да стават анорексички, обезпокоени са американски психолози.

За да разберат как действа на практика това върху съзнанието на жените, група учени събрали 841 доброволки, на които показали снимки на хора. Към снимките имало и по няколко думи за човека на кадъра.

Оказало се, че дамите, които не са доволни от фигурата си – а това били над 70 процента, започнали да се ограничават откъм храна след като разгледали фотосите на слаби мадами.

Психолозите повторили опита, но с хомосексуалисти. След разглеждането на снимки на красиви слаби мъже огромна част от доброволците признали, че вече са на строга диета.

Според психолозите такъв тип поведение има еволюционен произход. Тъй като съвременните хора лесно качват килограми, те осъществяват стройната фигура с младост и привлекателност.

Снимките на слаби жени, които греят от всяко списание, задействат конкурентните човешки инстинкти, обясняват специалистите. Ако щракнатата мадама е известна, то обикновените жени, които я гледат в списанията, се чувстват зле.

Това ги кара, според психолозите, да се опитват да подражават на модела на фигурата им. Така жените са убедени, че с вталяването ще постигнат и успеха и известността на прочутите хубавици.

Психолозите предупреждават дамите да не се поддават на такива инстинкти, тъй като в много от случаите известните жени са чисти анорексички, без това да личи под умело скроените тоалети.

И вместо да обърнат внимание на суперкльощавите крака на звездата жените въздишат по миниатюрното й дупе и се опитват и те да изваят същото.

Опитите да се изгради съответствие или конкуренция с това, което жените виждат на страниците на лъскавите списания или на тв екрана, може да доведе до сериозни психологически проблеми.

Сред тях са анорексията и депресиите, но въпреки това дамите продължават да се стремят към утвърдените стандарти за красива стройна фигура, които са се превърнали за много от тях във фикс-идея.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook

Източник: ezine.bg