Чаша мляко премахва неприятния дъх на чесън, откриха американски учени. При тестове със суров и сготвен чесън изследователите установили, че млякото „значително намалява“ концентрацията на химическите вещества, които придават на чесъна отличителния му и дълготраен мирис.

Едно от веществата, алил метил сулфид (АМС), не се разгражда при храносмилане и се освобождава от тялото чрез дъха и потта. Дори миенето на зъбите не може да премахне неприятния чеснов дъх, установиха предишни изследвания. Сега обаче има леснодостъпен антидот в хладилника, млякото. Учени от Държавния университет в Охайо, САЩ, открили, че пиенето на 200 мл мляко може да намали присъствието на АМС в дъха с 50%.

Пълномасленото мляко дава по-добри резултати от нискокалоричните. Изследователите са на мнение, че мазнините в млякото подтискат лошия аромат на чесъна. Въпреки че подправката има доказано полезни качества, много хора избягват да я включват в хранителните си режими заради неприятната миризма.

„Чесънът се използва в медицината от хиляди години. Освен това той е отличен източник на магнезий, витамин В6, витамин С и селен. Той помага за намаляване на кръвното налягане и на холестерола и намалява опасността от рак. Въпреки това консумацията на чесън води до лош дъх и телесна миризма, които могат да траят от няколко часа до няколко дни“, обяснява авторката на изследването проф. Шерил Баринджър.

Тя препоръчва млякото да се пие по време на хранене, а не след това, за да се постигне по-добър ефект. Сушените сини сливи, босилека, патладжана и някои видове гъби също премахват миризмата на чесън, но млякото е по-силно средство.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook

Източник: ДНЕС ПЛЮС