Ако искате да забременеете и мечтаете да станете майка на момиче, е нужно просто да карате на диета във времето, в което правите опити за зачеване.

Жените, които спазват диета или рядко закусват, по-често раждат момичета. Това показват резултатите от британско изследване, които дефакто са първото научно свидетелство, че количеството на приеманата чрез храната енергия има отношение към пола на бъдещето бебе.

Или с други думи, колкото повече енергия приемате с храната, толкова повече е възможно да родите дете от мъжки пол, обясняват учените от университетите на Оксфорд и Екзетър.

Изводът им може да обясни факта защо в повечето развити страни, където повече жени са на диета, броят на раждащите се момичета превъзхожда този на момчетата.

Защо се получава така? Вероятно при постъпване в организма на по-малко калории, тоест по-ниски нива на кръвната захар, той „разчита“ това като сигнал за липса на достатъчно храна и реагира според законите на еволюцията, разясняват специалистите.

По начало полът на децата се определя от гена на бащата. Но въпреки това на науката вече е известен факта, че високите нива на глюкоза в майчиния организъм го „подтикват“ към развитие на мъжки ембрион.

„Мъжкото начало в природата е по-зависимо от физическите усилия, които то полага, докато за женското е типично да води по-застоял живот. Ако майката има достатъчно източници на храна и даде мъжко потомство, тя всъщност увеличава вероятността родът да бъде успешно продължен с внуци и правнуци, отколкото ако роди момиче. Но ако времената са тежки и храната не достига закономерността е обратна – женското потомство в по-голяма степен осигурява продължителността на рода“, казват британските учени за зависимостта от гледна точна еволюцията.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook

Източник: ezine.bg