Бодифлекс – това е специална дихателна гимнастика. Неин автор е американката Грир Чайлдърс. Съчетава в себе си специални анайробно дишане и изометрични, изотонични, а също и разтягащи се пози.

Упражненията от тази програма целят да обогатят кръвта с кислород. Освен това тази гимнастика ефективно помага за стягането на мускулите. По време на занятията се получава и своеобразен вътрешен масаж на органите в коремната кухина. Това подпомага да се избегнат всякакви чревни проблеми.

Методиката на Бодифлекс ускорява обмяната на веществата в организма. Помага повишаването на имунитета и свалянето на излишните килограми.

Важното е, че настоящата гимнастика не изисква прекалено големи физически натоварвания. Умора се усеща по-малко, в сравнение с други физически натоварвания.

Как да усвоите Бодифлекс
За тези, които започват да се занимават, преди всичко е необходимо да усвоят техниката за дълбоко диафрагмено дишане, при които гърдите остават практически неподвижни. Именно по този начин дишат новородените деца.

После, при зрелите хора се увеличава нервното напрежение. Това заставя вътрешните органи и мускулите на диафрагмата да се напрягат все повече и повече. По тази причина дишането се премества в средата на гърдите. Може да се каже, че възрастен човек диша само с връхната част на дробовете, като използва около 20 % от капацитета им.

Дълбокото диафрагмено дишане се прилага от хората от древни времена като начини за подобряване на здравето. При този тип дишане по естествен начин се получава почистването на клетките в целия организъм. Заедно с това нараства обема на белите дробове, като се активизира лимфопотока и благоприятното въздействие на сърдечно-съдовата система.

Програмата включва в себе си 12 упражнения. Най-подходящо е да я правите преди закуска, на гладен стомах. Създателката препоръчва да се изпива преди занятието една чаша вода, чай или сок.

Необходимо е да се изпълняват дихателните упражнения в пет отделни етапа – издишване, вдишване, дълбоко издишване, дълбоко вдишване и задържане на дъха. Това трябва да се прави с отпусната глава, като изключение правят упражненията в легнало положение.

След това е необходимо да стегнете корема и да заемете нужната поза. Трябва да задържите дишането и да запазите позата докато отброите 8-10 пъти. За постигането на максимален резултат е препоръчително да правите упражненията два пъти на ден. Вторият път може да направите преди вечеря.

Как се отслабва с програмата Бодифлекс
Упражненията се използват и като ефективен начин за отслабване. За постигането на положителни резултати трябва да се правят редовно. Продължителността на ежедневните занятия трябва да е с минимална продължителност 15 минути. Трябва да се изпълняват единствено на гладно. По думите на създателката, още след първата седмица талията може да се намали видимо.

При едночасово занятие с обичайна аеробика се изгарят 250 килокалории, а с Бодифлекс – 3500 килокалории. Много удобно е, че настоящата програма не изисква допълнителни натоварвания или диети.

Важно е все пак да се помни, че основната й цел е не свалянето на килограми, а стягането на мускулатурата.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook

Източник: kozmetikata.com