„Шанс за живот, шанс за нови спомени”, събра повече от 1000 детски мечти и пожелания, които жители и гости на София записваха върху „Стената на мечтите” през последните 7 дни (от 1-ви до 7-ми септември). Кампанията подкрепят известните българи Нешка Робева и Радост Драганова, които записаха своите мечти на стената, а Йордан Йовчев и Веселин Топалов, изпратиха свои послания.

„Стената на мечтите” е част от благотворителната социално–отговорна кампания „Шанс за живот, шанс за нови спомени”. Цел на „Стената на мечтите”, беше да събере детските мечти и пожелания на всички жители и гости на София, които искат да изпратят своето послание до преждевременно родените деца на България.

През следващите 2 седмици, части от Стената ще бъдат поставени в рамки и изпратени до 35–те болници в страната, които ще получат дарения по време на кампанията. Тези парчета от Стената изпълнени с детски мечти и пожелания, ще бъдат символични жестове на съпричастност и грижа за децата в риск.

Сред известни българи, които подкрепят кампанията и застават зад идеята, че децата на България заслужават шанс за живот и шанс да сбъднат мечтите си са Нешка Робева и Радост Драганова. Те отправиха своите пожелания към децата и записаха своите мечти на Стената по време на официалното и закриване.

„Един от най-големите ми страхове, беше дъщеричката ми Изабела, да не се роди преждевременно. Затова подкрепям тази инициатива, която цели да погне повече деца да имат шанс да оцелеят и да пораснат здрави. Мечтая да има повече любов и усмихнати, щастливи деца.”, сподели Радост Драганова пред събралите журналисти и минувачи. От своя страна Нешка Робева записа на „Стената на мечтите” – „Мечтая за България с много здрави и щастливи деца. Деца с мечти.”

Кампанията „Шанс за живот, шанс за нови спомени” се провежда за втора поредна година в България за период от 3 месеца, от 1-ви септември до 30-ти ноември 2010г. Нейната задача е да ангажира гражданското общество, за да помогне на 6000 недоносени деца, които се раждат всяка година в България, като осъществи дарителски и информационни дейности.

Мисията на кампанията е да продължи оборудването на неонатологични звена съобразно Европейските критерии за окомплектованост на залите за първична реанимация. Цел е да бъдат дарени 41 апарата за мониторинг на жизнено важни показатели на новороденото дете – Пулсоксиметри в 35 от най-големите родилни отделения, в 27 български града. Средствата за даренията ще бъдат осигурени от продажбите на продукти, които са включени в кампанията. Освен дарителските дейности, инициативата цели да информира обществеността за преждевременното раждане, причините, които довеждат до него и здравните рискове, на които недоносените деца са изложени.

Купувайки някои от най-популярните продукти на компанията, всеки може да даде своя принос за дарението и да помогне повече детски мечти да се превърнат в реалност. Част от стойността на неговата покупка ще бъде заделена за закупуването на предвидената медицинска апаратура.

Някои от мечтите написани на стената са:

“Когато бях дете мечтаех да стана доктор…;”
„…да стана писател.”
“…да стана художник;”
“…да обиколя светa;”
“Мечтая децата ми да ме събуждат всяка сутрин с целувки и с мили думи.” “Мечтая да мога да летя…”
“Мечтая да си имам братче!”

Пожеланията до преждевременно родените деца също са много и различни:

“Нека слънцето да свети, а звездите да блестят и да помагат на нашите деца да сбъднат всички свои мечти.”
“Пожелавам им да пораснат здрави и да сбъднат мечтите си!”
“Пожелавам им, когато пораснат да срещат повече усмихнати и щастливи лица по улиците”

Йордан Йовчев и Веселин Топалов също подкрепят кампанията. Те не присъстваха на събитието поради неотложни професионални ангажименти, но изпратиха своите послания:

Йордан Йовчев: “Първите си крачки в спортната гимнастика направих, когато бях на седем. Предполагам, че съм от малцината щастливци, на които мечтите се сбъдват и стават точно такива каквито са мечтали. Сега като Председател на Федерацията по Спортна Гимнастика се опитвам да помогна на много други да живеят мечтата си. Но, за да мога да помогна и на всички останали деца, заставам с цялото си сърце зад кампанията „Шанс за живот, шанс за нови спомени.“

Веселин Топалов: „Изиграх първата си партия шах, когато бях на 8 години. Играта ме завладя и се превърна в моя детска мечта. Тази мечта стана реалност и вече 27 години се занимавам  професионално с шах. Вярвам, че всяко дете притежава уникална дарба и много мечти, а всяка мечта трябва да получи  шанс за реализация. Това мое убеждение е и причината да подкрепя кампанията „Шанс за живот, шанс за нови спомени.“
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook