Вече можете да не изпитвате угризения от удоволствията, които си позволявате, тъй като те могат да ви помогнат в укрепването на здравето ви, твърдят италиански учени.

Прекаляването със съня изобщо не е вредно, категорични са експертите. Състоянието на покой и отдих добавя енергия на организма, укрепва имунната система, засилва паметта и ни помага да останем по-стройни.

Недостигът на сън води до това, че сложните решения се взимат значително по-трудно и рискът от депресия нараства в пъти. Малките отпуски в средата на седмицата са много полезни.

Веднъж месечно е достатъчно да си позволите почивка не през уикенда, а в средата на работната седмица, макар това да разстрои служебния ви ритъм. Усещането за щастие настъпва няколко дни преди да излезете в отпуска, а ако това стане не през уикенда, това усещане се засилва.

Сексът е удоволствие, което зарежда организма с щастие заради хормоните ендорфин и окситоцин. Последният е отговорен за чувството на привързаност, което човек започва да изпитва към партньора си, а това е полезно за психическото здраве.

Поредното удоволствие, полезно за организма, е шоколадът. Две парченца натурален шоколад дневно намаляват кръвното налягане, предпазват от инсулт и други сърдечно-съдови заболявания.

Шоколадът подобрява настроението и намалява хормоните на стреса. Мазната храна също е полезно удоволствие, колкото и невероятно да звучи това твърдение.

Мазнините, които се съдържат в растителните масла, авокадото, ядките и мазната риба намаляват риска от сърдечни пристъпи, както и риска от развитие на депресия.

Масажът е удоволствие, от което не трябва да се лишавате. Хората, които често прибягват до услугите на масажист, като цяло са по-здрави от останалите.

Жените, които имат щастието да бъдат масажирани от сексуалния си партньор поне веднъж седмично, са много по-рядко подвластни на депресивни състояния.

Чаша вино на вечеря е удоволствие, в което не трябва да си отказвате, съветват експертите. То намалява нивото на холестерол в кръвта и е полезно, стига да не превишите дозата за вечеря.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook

Източник: ezine.bg