Сред причините за появата на целулита на първо място се нарежда стреса. Как точно влияе на образуването му?

Стресът е неизбежен елемент от съвременното ежедневие. Никой не може да избяга от пагубното му влияние с наистина разрушителни последствия. Даже при висок жизнен статус в елитните слоеве на обществото, стресът безцеремонно се промъква в ежедневието и всява хаос. Това е неизбежна черта на човешкото съществуване.

Освен това, от една страна, стресът опъва нервите ни и води до неразположение на организма, а от друга страна ни стимулира и амбицира да действаме активно. Състоянието на организма в следствие на нервно напрежение много зависи от това, как възприемаме стреса и как се справяме с него.

Както е известно на всички , правилното функциониране на организма се базира на ефективността на основните физиологични функции – кръвообращение, храносмилане, дишане и отделяне. Фактор, който нарушава координирането между тях и оказва мощно отрицателно въздействие е точно стреса. Той влияе и на жлезите с вътрешна секреция, особено на надбъбречните жлези, които произвеждат хормоните, регулиращи водния баланс в организма.

И още един притеснителен момент. Стресът често се явява причината за преяждането и употребата на голямо количество алкохол. С други думи стресът нарушава нормалното функциониране на организма. А най-разрушителните последствия от това са липодистрофията или целулита и преждевременното стареене.

Повечето от нас смятат, че психическото натоварване е следствие от сериозни жизнени препятствия, кризи, предизвикващи бурни емоции. Това е неправилно. Ежедневните вълнения, раздразнението, психичното напрежение, които се повтарят отново и отново – това са основните причини, които разрушават психиката и оказват вредно влияние на тялото.

Нека да разгледаме обстойно как точно организма ни отговаря на стреса.

Оказва се, че той реагира на стресовата ситуация с освобождаване в кръвта на определени вещества, така наречените хормони на стреса. В резултат се повишава кръвното налягане и новото на захар в кръвта, кръвоносните съдове в едни части на тялото се стесняват, а в други разширяват, забавя се, а даже може и съвсем да спре функционирането на стомашно-чревния тракт. Всички тези биохимични и физиологични промени водят до повишена раздразнителност, учестено дишане, избухливост, постоянно главоболие, дори може да се стигне до неочаквано губене на съзнание и образуване на целулит.

Хроничният стрес влияе отрицателно на надбъбречните жлези. Известно е, че тези жлези с вътрешна секреция произвеждат адреналин. Той навлиза в кръвта в състояние на страх, паника, вълнение или стрес. Това дава физически тласък за изход от неприятните ситуации, в които понякога попадаме. Отделяният адреналин, в състояние на стрес, може да стане причина за възникването на целулит или задълбочаване на съществуващия вече, като се провокират мастни натрупвания.

Сърцето бие учестено, леко набира повече кислород, усилва се притока на кръв към мускулите, част от мастните натрупвания се преобразуват в захар, и в резултат на това ние усещаме внезапен прилив на енергия и сила, необходими за преодоляване на кризисните ситуации или бягството от тях. Това е съвършено нормална реакция, известна под названието синдром „бягай или се бори“.

Когато стресовата ситуация отмине и състоянието на тревога изчезне, то жлезите с вътрешна секреция впръскват други хормони, позволяващи ни да се успокоим и да се върнем към нормалното си състояние.

Ако този цикъл на възбуда и успокоение се повтаря отново и отново, запасите на психическа енергия се изчерпват, което води до сериозни последствия за здравето.

Изчислено е, че около 75 % от всички заболявания са провокирани от стресови ситуации.

Стресът оставя отпечатък и на външния вид – появяват се бръчки, бледост и други признаци на преждевременно стареене, а също и целулит. И не толкова известен факт е, че всъщност надбъбречните жлези регулират водния баланс в организма, който играе важна роля за образуването на целулита. Измененията във функционирането на надбъбречните жлези и нестабилното количество адреналин в кръвта водят до нарушения в натриево-калиевото равновесие, което много силно реагира на резките изменения в състоянието на организма.

Като следствие се нарушава стабилната работа на натриево-калиевото изпомпване. Тук се наблюдава цикличен процес – излишъкът на адреналин води до дисбаланс на минерални съединения, което пък поставя организма под още по-голям стрес. Към това води и прекомерната употреба на сол в храната, тъй като съдържанието на натрия в организма започва да надвишава това на калия.

Въпреки това продължителния стрес ни влияе различно. Някои хора се превръщат в кълбо от нерви, като показват външни признаци за повишената активност на надбъбречните жлези – учестени сърцебиене и дишане, разширени зеници, треперене. Такива хора, по принцип са слаби, защото изгарят мастните си запаси във вид на нервна енергия.

На други адреналинът оказва пряко противодействие – вместо преобразуването на мастните клетки в захар, той предизвиква клетките да натрупват още мастна тъкан, основното от външната и вътрешната страна на бедрата и хълбоците.

При някои хора, които се намират в стресово състояние, също се получава допълнително мастно натрупване в най-характерните за стреса места – горната част на корема, под ребрата, над пъпа или на гърба, където се образува непривлекателна издутина с неприятното наименование „вдовишка гърбица“.

Причината за това е, че продължителният стрес заставя мускулите на шията и раменете да оказват повече натиск върху прешлените, което води до нарушаване на разположението им и притиска нервите на шията и раменете. Тези нарушения водят до болки и развитие на локални възпаления, които пък предизвикват натрупване на лимфна течност, което се отразява на състоянието на кожата. Така се образува първия стадий на целулита.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook

Източник: kozmetikata.com