Тичането спомага за подобряването на мозъчната дейност и на паметта, твърдят учени от Кембриджския университет. Невроспециалистите забелязали, че джогингът два пъти седмично стимулира мозъка.

Това, от своя страна, влияе положително върху умствената дейност. Тичането води до растеж на хиляди мозъчни клетки в онази част на мозъка, която отговаря за образуването на спомените и съхраняването им.

Освен това тичането подобрява способността да се извикват в паметта събития и при това да не се бъркат, което е от особено значение за ученето и когнитивните задачи.

Това откритие, според учените, ще помогне за забавянето на намаляването на умствената дейност, от което страдат като цяло възрастните хора. „Известно е, че физическите натоварвания са полезни за нормалното функциониране на мозъка”, твърди Тимъти Бейси, ръководител на проучването.

Но резултатите от експериментите учудили дори учените. Те наблюдавали две групи мишки – първата въртяла колело, като тичала по този начин 24 километра, а втората група не се движела активно.

По време на тичането мишките гледали на монитор два еднакви квадрата. Ако те доближавали муцунките си до левия квадрат, получавали лакомство, а ако докосвали десния, не получавали нищо.

След това животинките минали тест за памет и по време на него те докосвали с муцунки по-често левия квадрат, за което получавали точки. Мишките, които тичали всеки ден, получили два пъти повече точки от останалите.

На последния стадий на експеримента тичащите мишки показали най-добри резултати, въпреки че квадратите се допирали един до друг, което ги превръщало в правоъгълник.

Онези от мишките, които тичали реагирали мнго бързо и когато учените направили тотална смяна на квадратите и давали лакомство само при докосване на десния квадрат.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook

Източник: ezine.bg