За стреса днес говоря практически всички, и повечето хора са склонни да смятат, че това е причината за техните проблеми, включително и тези със здравето. А всъщност какво представлява това понятие , малко хора се замислят.

Организмът ни е устроен така, че му е необходимо равновесие, и това е много мъдро. Въпреки това хората със своето поведение, отношение към себе ки и един към друг нарушават това равновесие, и на организма се налага постоянно да работи „на ръба“, като се стреми да поддържа нормалното протичане на всички физиологични и психични процеси, което практически не му оставя време за отдих.

Храненето по време на стрес
В състояние на силен стрес, ние отслабваме своя имунитет. Имунната система, постоянно се намира в състояние на бойна готовност, като не може да отдели време за борба с инфекциите, простудите или развиващите се онкологични проблеми.

Състоянието на опасност, предизвикано от стреса е по-важно, отколкото защитата от инфекции и чужди микроорганизми, и тогава активността на клетките, отговарящи за тази защита, просто се поддава. Причинителите на всякакви инфекции в това време могат да на правят в организма всичко, каквото им се прииска, защото няма кой да се справи с тях.

Под действието на стреса в организма се образуват доста повече свободни радикали, отколкото в нормално състояние. За борбата с тях са необходими витамини и минерали.

Най-добре с тази задача се справят витамините А, Е и С, селен и цинк, които се съдържат много от цитрусовите плодове, доматите, зехтина, кивитата, тиквите, тъмно-зелените зеленчуци, морските продукти, сушените сини сливи, сусамените семена.

Не пийте кафе или черен чай, когато сте уморени или разстроени – по-добре изпийте чаша свеж сок или фреш, което ще даде на организма ви повече шансове да се възстанови.

Променете големината на порциите, ако не можете да промените, заобикалящата ви обстановка.

Изхвърлете от менюто си полуфабрикатите и газираните напитки – включете повече продукти, които съдържат горните витамини и вещества за борба със стреса.

Ако работния ви ден е доста натоварен, и не ви остава време за пълноценно хранене, подсигурете си ястие или храна, която да е до вас, не да гладувате до вечерните часове. Свежа салата, плодове, или друг такъв вид храна ще ви засити и няма да позволи на организма да „върти на празни обороти“.

Вземете решение: в почивните дни, когато сте вкъщи, се хранете само със свежи, сурови продукти – правете си салати от зеленчуци и плодове, яжте овесени ядки, други ядки, орехи, мед, свежи млечни продукти и натурални сокове (по възможност приготвени от самите вас).

Тогава ще работите цяла седмица и ще се справяте със стреса много по-лесно.

Има и други начини, защитаващи от стреса и помагащи да се справите с последствията от него.

Например, добре е да си поставяте винаги точни и ясни цели, и да не преживявате с повод и без повод глобалните проблеми.
Масаж, акупунктура, визуализация, гимнастика и медитация, дихателни упражнения и водни процедури – всичко това помага.

Когато в живота се случат неприятни събития, не обвинявайте никого, и най-вече себе си. Най-добре се запитайте защо това ви се случва, и какво може да научите от тази ситуация? Ако не допуснете негативни реакции, то стреса ще бъде все по-малко.

Освен това, че смехът е най-доброто лекарство, е абсолютно вярно. Естествено, когато сте разстроени, не ви е до смях, но пробвайте все пак. Пуснете си забавна музика или комедия – анимациите от типа на Шрек и Ледена епоха, определено дават резултат.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook

Източник: kozmetikata.com