Орехово масло
От ореховите ядки се произвежда ароматно масло с разпознаваем вкус. Използва се в зелените салати и тестените храни. В грузинската кухня го добавят в ястия от месо.
Ореховото масло съдържа много полезни: витамини – A, C, E, B, ненаситени мастни киселини – линолова и линоленова киселина, микроелементи – цинк, йод, мед и калций. Благодарение на високото съдържание на антиоксиданти забавя стареенето, засилва имунитета и нормализира нивото на кръвната захар. Единственият недостатък е бързото разваляне.

Масло от гроздови семена
Нерафинираното масло от гроздови семена, се използва само в козметиката. То е тъмно кафяво на цвят със специфична миризма и горчив вкус. В допълнение към приятният аромат на грозде, това масло е полезно за кожата, като допринася за подмладяването и. В готварството се ползва рафинирано и то в малки количества.

Ленено масло
Нерафинираното масло извлечено от ленени семена е шампион по съдържание на омега-3 мазнини, което го нарежда до рибеното масло. Задушено със счукан чесън може да се ползва за подправяне на варени картофи, меки сирена с билки и салата.
Онези, които консумират ленено масло редовно – не знаят какво е акне, и може да се похвалят с красива коса и здрави нокти.

Сусамено масло
Използва се в индийската кухня като подчертава вкуса и аромата на храната.
Въпреки че витамините в сусаменото масло са малко, то съдържа калций и фосфор, които спомагат за здрави кости.
Сусаменото масло може да бъде два вида: от сурови семена и от пържени. Първото се добавя в салати, а второто в юфка, ориз и горещи зеленчукови ястия.

Масло от тиквено семе
То е едно от най-скъпите, защото се произвежда ръчно от печени тиквени семки. Има тъмно зелен цвят, отличен вкус и характерна сладост.
Благодарение на високото съдържание на ненаситени мазнини, минерали, витамини и растителни протеини е много полезно и дори като лекарство. Спомага за подобряване на кръвта, бъбреците и пикочния мехур.
По никакъв начин да не се подлага на термична обработка, консумира се веднага – в противен случай маслото започва да горчи и само няколко капки са достатъчни за овкусяване на ястията. Съхранява се на тъмно и хладно място като може да издържи без да се развали около 10 месеца.
Маслото от тиквено семе е популярно в Австрия, където се смесва с оцет и сода като дресинг за различни салати. В допълнение може да се ползва в различни сосове като например за макаронени изделия.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook