Умората и хроничният стрес често водят до неприятни последици, един от които е влошаването на паметта. Трябва по-често да сте на чист въздух, за да може мозъкът ви да се зарежда с кислород.

Трябва да спортувате, което ще подобри кръвообращението ви. Не се лишавате и от осем часа сън, тъй като пълноценната почивка е много важна за мозъка. Затова преди важен изпит или важна среща добре се наспете.

Преумората води до сривове в паметта, затова, докато работите, често си правете почивки. Стресът също се отразява зле на възможността ни да запаметяваме големи количества информация.

Хранете се редовно, за да може нивото на захарта в кръвта ви да е стабилно. От това зависи умствената ви активност. Доказано е, че хората, които са на строга диета, са с влошена памет.

Освен това по време на диета мозъкът не получава и други полезни за паметта вещества. Това например са ненаситените омега 3 мастни киселини, които се съдържат в рибата, олиото, орехите и другите видове ядки.

Животинските мазнини – в червеното месо, маслото и маргарина тъпчат мозъчните съдове с холестерол. Не забравяйте да доставяте на тялото си витамини А и Е и желязо, калций и магнезий, както и витамин В.

Влошаването на паметта е свързано и с огромния обем информация, който мозъкът ни ежедневно обработва. През последните десет години това натоварване се е увеличило десет пъти.

Но паметта може да се тренира също и както други части на тялото. Ученето на стихотворения наизуст, повторението на вече наизустени текстове, решаването на кръстословици и судоку, ученето на чужди езици и помагането на децата с домашните тренира паметта.

Професиите, които са свързани с обработката и еднократното запаметяване на информация – учители, журналисти, счетоводители – не подобряват и не тренират дълготрайната памет.

Затова е важно да не задръствате мозъка си с информация, а да се опитате да забравите маловажните моменти, когато вече са отминали. Миенето на чинии със завързани очи тренира паметта.

Ако сте левичари, опитайте да пишете с дясната ръка – това е добро упражнение за паметта. А за десняците – да пишат с лявата ръка. Тези упражнения тренират двете полукълба на мозъка.

Всеки ден пишете или четете. Това е много полезно за паметта. Слушайте музика, защото тя влияе добре на скоростта на мисленето – това се отнася най-вече за джаза и за класическата музика.

По-често се смейте, защото смехът подобрява кръвоснабдяването на мозъка. Пътешествайте и се запознавайте с нови хора – новите преживявания поддържат паметта ни постоянно свежа.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook

Източник: ezine.bg