Почистването на зъбите е истинско изкуство. Колкото по-рано го овладеем, толкова по-рано ще започнем да се усмихваме широко. В зависимост от това, какви са зъбите и венците се подбират и подходящите четка и паста за зъби.

Мислиш си, че качествено почистваш зъбите, а когато отидеш на преглед се оказва точно обратното. Качеството на почистване, стоматолозите оценяват с помощта на специални диагностични средства, които украсяват емайла на зъбите. Най-често те са под формата на таблетки, информира kozmetikata.com.

За това умее ли човек да чисти зъбите си, говори състоянието на вътрешните повърхности на устните, небцето, езика и пространствата между зъбите.

По време на почистването на зъбите (при условие, че движенията са правилни) почиства само 55% от полепилите се частици, за това е необходимо да се научи да почиства и пространствата между зъбите. В тях се натрупват бактерии, които стават причина за възникването на кариеси.

За почистването на междузъбните пространства, специалистите препоръчват използването не само на четка, но и на специални конци за почистване. Обикновено, почистването с конец е добре да се прави вечер преди лягане.

Четката за зъби трябва да е от пластмаса. За да може лесно да главичката да почиства труднодостъпните места, тя трябва да не е голяма. Понякога след почистване на зъбите в устата може да останат косъмчета. Това показва, че четката е с лошо качество и е наложително да я смените веднага.

И за да намалите вероятността за купуването на некачествен продукт, купувайте четки от специализирани магазини или след консултация със стоматолог.

Смяната на четката трябва да се прави веднъж на 3 месеца. Въпреки, че ако преди този период косъмчетата се деформират или главичката се повреди е добре веднага да я подмените.

Видовете четки
Най-разпространената четка за зъби е с пластмасова дръжка и главичка, на която са разположени косъмчетата.
По принцип, косъмчетата се правят от естествени влакна, но понякога и от найлон. Типът на четката определя нейната твърдост, големината на почистващия участък, формата и честотата на падане на влакната.

И ма пет степени на твърдост на четките
Много твърда
Твърда
Средна
Мека
Много мека

По форма четката може да бъде права, с формата на лъжица, извита. Производителите на детски четки за зъби проявяват своята изобретателност – някои четки по време на миене променят цвета си, а някои са с вградени герои от приказки или анимационни филми. Ако детето правилно си мие зъбите, то четката издава звук, ако не, тя мълчи.

Варианти за почистване
Ако венците ви са здрави, а зъбите плътно прилягат един към друг, то следва да изберете четка със средна твърдост. По време на миенето я поставете под ъгъл 45° спрямо венците, а после започнете „замитащи “ движения – от горния край към долния на горната и от долния към връхния на долната челюст. Отначало почистете външната повърхност на зъбите, след това и вътрешната. Третият етап – почистване на дъвкателната повърхност и движения напред-назад и след това странични.

Ако имате плътни венци, разстояние между зъбите и повреден емайл, то поставяйте четката под ъгъл 45° по горната линия на зъбите, близо до венеца. С леко натискане на косъмчетата, почистване на междузъбните пространства – от дъвкателната повърхност към предните зъби в началото на горната челюст. Почистването на емайла започва с външната повърхност. Предните зъби е добре да се почистват отгоре-надолу (горната челюст), на долната – отдолу-нагоре.

В случай, че имате парадонтит, за почистването на зъбите най-подходяща е меката четка. Първоначалното положение на четката е като в горния случай. Внимателно прокарвайте косъмчетата между венеца и горния край на зъбите, движението е напред-назад по хоризонталната повърхност. По същия начин почистваме зъбите и на долната челюст.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook

Източник: pikantno.eu