Ако искате да извлечете максимална полза от козметичните процедури, трябва да изучите биоритмите. Оказва се, че нашата кожа също живее по свой вътрешен часовник.

Ако не сте ватман или не работите във ферма вие надали ставате между 4 и 6 часа сутринта. По това време кожата вече се подготвя за събуждането си. В кръвта “се изхвърлят” хормоните на бодростта, а на повърхността се събират “продуктите на преработката”. Но обменните процеси се извършват бавно, кръвообращението е вяло и за това свидетелства подпухналото от сън лице. Затова вашата първа задача е да почистите и тонизирате кожата от натрупалите се вредни вещества. Ако кожата ви е мазна, вие можете да използвате почистваща пяна или тоник с антибактериален ефект. Не си струва да бързате с дневния крем, защото все още заспалата кожата няма да възприеме активните вещества.

В 8 часа вече почти всичко е наред. Обмяната на веществата се извършва в правилния си ритъм, а вероятността към алергични реакции е намалена. Но клетките засега се делят бавно, кожата практически не се обновява и затова е безполезно да я натоварвате с питателни и твърде активни кремове. Използвайте кремове с високо съдържание на влага, витамини и минерални вещества.

Времето от 10 до 12 часа (когато кръвообращението е в пика на своята активност) е идеално за масаж. В тези часове се активизират мастните жлези и лицето започва предателски да блести. Възползвайте се от матиращите средства или просто си напудрете носа.

През деня организмът се уморява, кръвното налягане спада, кръвообращението се влошава.

От 13 до 15 часа вие едва ли сте способна да поразите някого със своята красота, така че отложете романтичната среща за по-късно. Ако не сте приковани за работния стол, най-полезното нещо за вас е следобедният сън. Активните дами могат да си направят разходка на чист въздух. Използвайте термална вода или освежаващ тоник, които в някаква степен ще върнат свежестта на лицето ви.

От 15 до 16 часа мускулите са в пика на своята активност, координацията на движенията е отлична. Това време е подходящо за фитнес или плуване.

От 16 до 18 часа не си струва да експериментирате с външността си. Кожата се възстановява и не е възприемчива към козметичните процедури.

С настъпването на вечерта идва и най-подходящото време за грижи за кожата.
Ако посетите козметичен салон, вие ще можете да се насладите на невероятно удоволствие.

От 18 до 20 часа кожата излиза от дневния ступор и започва да се възстановява. Клетките започват активно да се делят и да поглъщат кислород. По това време всяка козметична процедура (почистване, маска, пилинг, масаж) дава невероятен ефект.

От 20 до 22 часа организмът е готов да се избави от натрупалите се през деня вредни вещества. За да му помогнете, посетете сауната или си вземете гореща вана. Не забравяйте за почистващите средства и пилинга!
След това нанесете върху кожата тънък слой нощен крем.

След 22 часа отложете всичко за утре и си легнете. В кожата започват процесите на възстановяване и сладкият сън й е от полза. Тя е усвоила нощния крем и нейните клетки започват активно се обновяват. Затова и “совите”, които са загрижени за своята външност, не трябва да отлагат лягането за твърде късните часове.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook

Източник: ДНЕС ПЛЮС