Всеки може да се възползва от една по-разумна и балансирана диета, тъй като нездравословното хранене, бавно, но сигурно унищожава здравето. Ако искате да възвърнете или съхраните здравето си, не пренебрегвайте следните прости йогийски правила, които да спазвате в ежедневието си.

Никога не пийте вода с лед, особено по време на хранене, защото това нарушава естествената циркулация на жлъчните сокове и намалява храносмилането. Навикът да пиете вода с лед – това може да се каже е предимно американски грях.

Изпивайте чаша свежа, чиста вода със стайна температура сутрин на гладно и вечер преди лягане. При запек, водата трябва да е гореща. Може да й добавите малко лимон. Гореща вода или билков чай с лимон или мед в горещите летни дини освежава и придава усещане за прохлада.

Пийте от 5 до 8 чаши вода всеки ден. Там където водата е хлорирана, е добре да пиете минерална. Известно е, че президента на САЩ Айзенхауер е возил със себе си вода за пиене. Заедно с въздуха тя ни е жизнено необходима. На ден ние отделяме около 2,5 л. вода.Недостигът на вода е често причина за запек и запушване на дебелото черво, черния дроб и бъбреците.

Не пийте вода по време на ядене, но половин час преди или след около 2 – 3 часа след ядене, за да не се нарушава процеса на храносмилане, и да не се разрежда жлъчния сок.

Пийте вода на малки глътки.

За да се „съживят“ загубените по време на кипенето елементи, трябва да прелеете водата няколко пъти от един съд в друг. Такава вода дава лек освежаващ и стимулиращ ефект, който отсъства в „неживата“ и „мъртвата“ вода.

По-полезно е да се ядат плодове, отколкото да се пият натурални плодове.

Приготвянето на свеж натурален сок от моркови, репички, цвекло, добавете малко листа от босилек.

Не пазете сока, когато те загубят своите ценни ферменти. Портокаловият сок, например, губи 1/3 от полезните си вещества след около 30 минути и всичко останало след два часа.

Алкохолът, чаят, кафето, какаото и шоколада не се препоръчват, защото кофеинът и теоброминът са стимулатори (естествен допинг).

Млякото – това е храна, не е напитка. Трябва да го пиете на малки глътки, иначе може да се получи разстройство на стомаха.

Тялото ни усвоява не тези храни, които ние приемаме, а само тези, които може да усвои.

Внимателно подбирайте храна, която е най-подходяща. Не по-малко отколкото, когато избирате рокля, шапка или вратовръзка. Отначало е нужно да опитате – пробвайте разнообразни храни, за да изберете това меню, което най-много подхожда на организма ви.

Избягвайте всички „неживи“ продукти: консерви, полиран ориз, бяло брашно, рафинирана захар. Ползвайте неполиран ориз, кафява захар или мед. Не прекалявайте с бонбоните, сладкишите и тестените изделия.

Старателно дъвчете храната, особено богатите на нишесте, така, че да е достатъчно навлажнения със слюнка. Иначе, без въздействието на слюнката, нишестето се отлага в стомаха и се разгражда в продължение на няколко часа.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook

Източник: kozmetikata.com