Рекламните кампании на енергийни безалкохолни напитки се съсредоточават върху тяхната способност да стимулират централната нервна система и / или да подобрят ефективността, както и факта, че те не позволяват на човек да заспи.

Състав
Напитките включва ободряващи вещества, най-често кофеин и други стимуланти: теофилин и теобромин (какао алкалоиди), витамини, както и въглехидрати (глюкоза, захароза) и други. В някои случаи, вместо кофеин са обявени екстракти от гуарана, чай или мате.

Странични ефекти
Ако напитката съдържа повишени дози на активни вещества, може да предизвика някои нежелани ефекти като: нарушаване на съня, тревожност, безпокойство, тахикардия, повишено кръвно налягане, гадене и повръщане, аритмия и период на депресия.

Експертите препоръчват
Да не се превишава дневната доза кофеин. Да не се пият повече от две кутии дневно. Тялото се нуждае от почивка и не е препоръчително приемането на енергийни напитки ежедневно.
Енергийните напитки да не се приемат с алкохол, защото се увеличава силата на кофеина и може да се получи хипертонична криза.
Да не се пият след фитнес или спортни тренировки, тъй като ще повишат още кръвното налягане.
Кофеинът се разгражда за 3-5 часа и да не се консумира кафе или чай, тъй като може да се превиши дневната доза.

Според повечето лекари енергийните напитки са по-опасни за здравето, отколкото кафето.

Във Франция, тези напитки доскоро бяха напълно забранени, докато в Германия има забрана за тяхното производство.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook