Чували ли сте израза „Като че ли дебелея от въздуха!“ Много често хората се оплакват, че от работа нямат време нито да хапнат, нито да се наспят както трябва, казват, че са постоянно под напрежение, въпреки че вземат лекарства и се чудят, защо при всичката тази натовареност вместо да отслабват – пълнеят.

Отговорът е – именно поради всички тези причини накуп.

Стресът е причина за напълняването №1.
В днешно време стресът е виновник за всичко. Когато някой няма достатъчно добро оправдание за нещо, се обръща към стреса, ако не могат да посочат източника на някоя болест, отново стресът е на линия. Вече си мисля, че със стрес можем да си измием ръцете за всичко и за безотговорност, и за мързел, и дори за това, че сме дебели.
Донякъде имаме право, защото когато тялото ни е подложено на стрес, то минава във военен режим на оцеляване и започва да се презастрахова по всички линии. Започва отделянето на химични вещества, сред които кортизол и лептин, които пък създават предпоставки за напълняване.

Когато сме под стрес от нямане на изход и адекватни решения, започваме да хапваме по-често каквото има наоколо, като за предпочитане са сладките неща.

Умората е причина за напълняване №2.
Колкото сме по-уморени, толкова повече ядем, а тялото си трупа запаси, защото вижда, че стресът му идва в повече и се презастрахова. Умората в крайна сметка логично води до преумора и от там до различни видове заболявания, включително и такива, които водят до затлъстяване.

Липсата на достатъчно сън е причина за напълняване №3.
Доказано е, че сънят помага да преодоляваме стреса и ако не ни достига сън, тялото се чувства застрашено и започва да трупа килограми, защото усеща, че има недостиг на енергия. Учените смятат, че дори половин час повече сън драстично променя нещата.
Но как да си го позволим – когато вечер сме преуморени и превъзбудени от емоции, проблеми, задачи и дори да си легнем по-рано не можем да заспим, а пък сутрин не можем да се събудим?
Може би е редно да прибегнем към класическите техники в случая – вечеря не по-късно от 19 ч., кратка разходка на открито след това, душ и топло мляко с мед преди лягане. Ако имаме възможност и за един разпускащ секс сеанс имаме шанс да спим като къпани и да си отпочинем бързо и да възвърнем жизнените си сили по-качествено. Да не забравяме, че не бива да спим на прекалено горещо и задушно, за предпочитане е чист въздух.

Лекарствата са класическа причина за напълняване №4.
Когато сме преуморени, стресирани и отпаднали, често се обръщаме към различни видове лекарства: антидепресанти, против високо кръвно налягане, стимуланти, витамини, хормонални и прочие могат да покачат теглото ни само за един месец дори от 5 до 10 кг. И това се случва, дори при хора, които имат нормално телосложение и приблизително здравословен начин на живот. Веднъж качени по този начин, килограмите е трудно да бъдат стопени и човек все повече се ужасява и губи контрол в ситуацията.
Понякога този ефект се наблюдава дори при хора, чийто начин на живот е напълно в здравословните норми – и храненето, и движението.

Диетите са причина №5.
Колкото и да е странно, неправилното провеждане на диети също може да доведе до покачване на теглото, вместо очакваното намаляване. Затова трябва да сме изключително внимателни при спазването на диети и да не прилагаме ударно дози глад, които да редуваме с безконтролно ядене. Здравословното хранене и движението са много по-добри от всички диети.

Старостта е причина за напълняване №6.
На повечето хора им се иска да живеят дълго и щастливо, но старостта е също вид стрес за тялото. Влезем ли в менопаузата, всичко изведнъж се променя. Някои жени навлизат в менопаузата по-рано, други по-късно. Според специалистите, колкото по-застоял живот водим, толкова по-рано ще влезем в менопаузата и ще ни се струпат всички неприятности на старостта. Загубата на естроген е основният фактор, който се посочва за покачване на теглото през този период. Дори и най-пъргавите баби започват да имат излишни тлъстини в коремната област, което е доста притеснително за всички. Затова отново се препоръчва здравословно хранене и движение, за да можем да отдалечим старостта и нейните негативни последствия, колкото можем по-далеч във времето.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook

Източник: az-jenata.com