Понякога качваме килограми и сами не можем да разберем, каква е причината за тона: със здравето ни всичко е наред, не ставаме посред нощ до хладилника, не стоим на едно място. Причините за трупането на килограми могат да са най-различни, и за това преди да прибегнете до строг режим на хранене или диета, е нужно да разберете, какво е предизвикало трупането на допълнителни килограми.

Нека разгледаме основите „нехранителни“ причини за наддаването на килограми и според това каква е най-подходящата система за хранене във всеки отделен случай. А основните случаи са три: стрес, скука, липса на време.

„Стресовите“ килограми

Всеизвестно е, в повечето случаи от личен опит, че когато организма се намира в състояние на стрес, той трупа килограми. Това се случва по вина на хормона невропептид, който отговаря за натрупването на количествата мазнини в подкожните тъкани. Затова, колкото повече нервничим и преживяваме, толкова повече мазнини се складират в нашия организъм за „черни дни“. В този случай трябва да намерите начин за успокояване и отпускане. Занятия по йога или тренировка в зала, намерете вашето лично увлечение не само за тялото, но и за душата и мислите. Заедно с това може да помогнете на организма като промените количествата на различни храни, например намалите захарта, а увеличите плодовете и зеленчуците, както и всякакви не толкова мазни продукти. Вместо десерти и сладки тестени вкуснотии е по-добре да се насочите към свежи или запечени плодове и чайове. Може да допълните менюто с добавки с магнезий и желязо.

„Скучните“ килограми

Самотата, неудовлетворението, отсъствието на физическа и социална активност подтискат настроението, вкарват ни в депресия и ни принуждават да търсим развлечение в хладилника. За да не се поддавате на това изкушение, когато ви е скучно и няма какво да правите, важно правило е да планирате хранителен график. Отделете време в графика за 5-6 отделни хранения през деня, без да си хапвате между тях. Тези хранения са по-добрия вариант от ранната закуска, обяда и късната вечеря, между които си подслаждаме с вафли, чипс и кола. Съкратете количеството на захар, увеличете дела на рибата. Старайте се да не си устройвате „щастливи“ часове със сладкиши, както и в случаите със стреса, и тук отново, основният враг на фигурата е захарта!

Килограмите „набързо“

Постоянно сте в движение, все бързате за някъде, работа-семейство-задачи… Тези неща не ви оставят време, за друго освен да пъхнете полуфабрикатите или полузамразените храни в микровълновата или да си купите нещо и да го хапнете на крак. Време е за смяна на режима! Седнете и помислете за меню от прости и бързи, но натурални блюда, които вие да наготвите сами за седмица напред. А след това купете всичко необходимо за тях, за да не трябва да отделяте още от времето си през цялата следваща седмица. Може да си направите пилешка или зеленчукова супа. Или да си настържете моркови, накъсайте малко целина и салатата е готова. За работа може да си вземете парченца варено пиле. Купете си плодове и си сложете по един в чантата, какво по-здравословно от това! Прости и бързи варианти има много, основното е да намерите време да помислите!
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook

Източник: kozmetikata.com