Култовата италианска напитка Campari представи лимитирана серия бутилки с арт етикети за 150 годишния си юбилей

По случай 150 годишнината си Campari пуска на пазара лимитирана серия бутилки с арт етикети, създадени от трима известни художника на съвременното изкуство – avaf, Tobias Rehberger и Vanessa Beecroft. Вдъхновени от червения цвят на емблематичната напитка и дългогодишната история на световноизвестната марка, всеки един от творците е изразил своята различна естетическа интерпретация на образа и усещането за Campari в арт етикетите.

С тази инициатива най-популярния аперитив по света, иска да подчертае дългогодишната връзка между марката и света на изкуството. За този проект Campari са избрали творци, чиито творби са изложени в световноизвестни галерии и музеи като Гугенхайм в Ню Йорк, Модерна Мюзеет в Стокхолм и Кунстхале в Базел. Задачата, поставена им от Campari, е чрез творбите си да успеят да предадат послание на езика на изкуството – три арт етикета, три различни аспекта на богата история на марката.

 

Campari юбилей

 

аvaf е колектив от художници, определящи себе си като”номади”, представят екстравагантна идея за етикет, един типичен пример за техния стил. Тяхната интерпретация показва силен и независим женски образ, хибрид между Нина Симон и египетската царица Нефертити.
Vanessa Beecroft добре позната като художник и известна със своите творби и акварели също се концентрира върху женският образ. Тя ни представя ефирен женски характер обгърнат от фантастична коса в червено като чашата на Campari, която държи.

Художникът Tobias Rehberger заформя артистично трио, носещо неговите нео реалистични идеи за света чрез дигиталната фотография. Етикетът на Rehberger за Campari е изграден около идеята за „магическия еликсир” и „омагьосана напитка”, подчертана от ярки цветове, използвани в неговото произведение.

Историята на Campari започва през 1860 г. със създаването в Новара на оригиналната рецепта, която остава непроменена и до днес. Червената напитка с преобладаващ тръпчив вкус е създадена от специални билки и примесена със ароматни растения, вода, плодове и алкохол. Със своя специфичен цвят, аромат и вкус Campari винаги е бил символ на страст, която изразява съблазън, чуственост и прегрешение, икона на италианския стил и качество.
Специално за почитателите на Campari и феновете на визуалните изкуства, лимитираната серия бутилки с художествени етикети ще бъде пусната на пазара за ограничен период.
По случай юбилея си от Campari инициират и редица събития, които чрез проявите на модерното и съвременно изкуство да пресъздадат историята на марката от нейното съдаване до наши дни. В близост до Милано в град Sesto San Giovanni, Campari отваря своята първа галерия – динамично, интерактивно мултимедийно място, където художници от различни поколения представят същността на марката. В Галерия Campari освен историята на червената напитка със специфичен вкус е представена и експозиция посветена на Фортунато Деперо автор на комуникацията за Campari от 1926 до 1936 г. и един от ярките представители на италианския футуризъм.

За своята 150 годишнина Campari предвижда промяна на логото си. Новото логото представлява червено ядро, от което излизат редувайки се червени и златни лъчи. Те изразяват различните сфери на влияние и сектори на марката, които споделят еднакви ценности с изкуството, киното, модата – всички обгърнати от червената страст. Около централното ядро, в което е изписана годишнината на марката, са разположени малки балончета представляващи миниатюрни Campari светове.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook