Може би знаете, че нормалното средно количеството течности на ден е около 1,5 – 2 л. Макар и да не се замисляме, това помага на нормалното функциониране на организма независимо дали сме на определен режим или диета или не. Сега обаче ще поговорим, ако спазвате едно от тях, какви течности е добре да приемате и какви не е препоръчително.

Водата

Не е препоръчително да пиете обикновена вода, без тя да е филтрирана или преварена. Може да подберете и подходяща минерална вода, но не трябва да прекалявате с количеството, заради нейните специфични съставки. Може към водата да добавите лимонов сок. Той е отличен източник на витамин С, като подпомага храносмилането и почистването на чревния тракт. Чаша вода с лимон сутрин ежедневно по време на диетата и ще се чувствате бодри, тонизирани и енергични. Подобни сокове в различни количества с вода също се препоръчват. Може да използвате всевъзможни плодове за тези коктейли – портокалов се получава с 2 лъжици в една чаша вода, ананасовият пък е в пропорция 50:50, а ябълков и морковен в съотношение 25:75.

Чай

Свойствата на чая са многообразни и различни, и преди всичко зависят от неговата разновидност, и начина на приготвяне. Черният чай е най-подходящ като студена тонизираща напитка, а зеления може да се пие във всякакви количества, както горещ, така и студен. Другите билкови влияят за успокоение, укрепване и въобще подпомагат процесите в организма. По време на диета е добре да са без захар. Ако обаче не можете съвсем без сладост в чая, може да сложите малко мед.

Кафе

Един от най-спорните въпроси – да се пие или не кафе по време на диета? Да го кажем направо, диетолозите не са единодушни по въпроса, а по-скоро разделение в мненията си – едните твърдят, че е абсолютно противопоказно ободряващата напитка да се приема, когато спазваме определен режим, а другите смятат, че в това няма нищо нередно, даже е полезно, заради енергийния заряд, който дава на организма.

Мляко

Ситуацията за любителите на млякото е точно същата, като с тези на кафето. Този продукт е признат отдавна за особен, защото е несъчетаем с нито един друг продукт. За това ако си представяте трудно живота си без мляко, пийте го отделно от всички останали блюда, които сте подготвили в режима или диетата. В млякото се съдържа калций, и още куп полезни витамини и минерали. Но по въпроса за калорийността му, на пазара съществуват най-различни видове мляко с добавки, които добавят и калории. И не се залъгвайте, че пиейки редовно ванилово или шоколадово мляко, това е полезно. Просто е двойно по-калорично.

Алкохол

Така да се каже, отговорът е еднозначен – алкохолът не е сред разрешените течности по време на диета. Но не всичко е толкова категорично, ако става въпрос за твърд алкохол, то е добре да го избягвате, но пък чаша хубав коняк може да подейства положително, защото подпомага храносмилането и почиства кръвоносните съдове.

Ликьорите и другите подобни напитки, в които се използва достатъчно количество захар е добре да оставите за друг път. По повод на виното разговора е по-особен – полу-сладките и сладките оставете настрана, но може да си позволите сухи. В една чаша вино се съдържат доста полезни витамини и минерали.

Но само в случаите, когато виното е от високо качество, а не направено от остатъчни продукти. Хубаво е да помните и друго – чаша не означава половин бутилка. Бяло или червено вино е за предпочитане – всичко зависи от основното блюдо.

Ако в менюто ви е включено варено месо, подберете червено, леко и ненатрапчиво вино. Ако е съставено от риба или зеленчуци, то бялото е по- подходящо.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook

Източник: kozmetikata.com