Изложбата „Венециански внушения“ представлява съвкупност от произведения, предимно живопис и скулптура, подбрани от автора и представени в хронологичен ред.

Картините с тюркоазен фон и с червени краски за контраст представляват човешката топлина и живота.

Следват по-новите картини на художника, които са на златен фон и пак с червени окраски.

В средата на залата ще бъдат изложени скулптурите според годината им на създаване и последните от тях носят същия характер в червени нюанси.
Една част от творбите е свързана с приложните изкуства, а именно с елементи от бижутерията и обзавеждането.

Ще бъдат изложени също така и фотографии на интериори и екстериори като фонтани, слънчеви часовници, стенна живопис и мозайки.

Скулпторът Лучано Лонго е роден в Куанто ди Тревизо, Италия, през 1953 г. Син на потомствен художник, баща му Луиджи е утвърден стенописец и декоратор, от когото наследява фигуративната техника, която по-късно доразвита в Художествена гимназия.

През 1978 г. Лонго завършва специалност Сценография в Художествената академия във Венеция и разширява кръга на интересите си с преподаването на История на изкуството и художествени техники. Създава сценографии за театъра и за телевизията (RAI, Antenna и др.), както и живописни декорации, които могат да се видят в многобройни частни домове от северна Италия.
Най-големият му ангажимент е свързан със създаването на скулптури, стенна живопис и мозайки, за които използва различни материали като стъкло, мрамор, дърво, полу-скъпоценни камъни и злато. Преобладаващ обект в творбите му е човешката фигура.

Изложба на Лучано Лонго, озаглавена „Венециански внушения“, откриват на 15 април 2010 г. (четвъртък) от 18.00 ч. в зала „Средец” на Министерството на културата, бул. Ал. Стамболийски 17. Изложбата ще продължи до 23 април 2010.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook

Източник: prontosofia.com