Ако нямате навика често да пиете течности и в частност вода, рискувате да си навлечете здравословни проблеми. Често дори слабото обезводняване може да причини проблеми като появата на парене в стомаха, запек, камъни в бъбреците, спиране на бъбречната дейност, да блокира организма и да доведе до шок.

Кои са първите, предупредителни симптоми на дехидратацията? Пресъхнали уста и устни, трудно концентриране, умора, учестен пулс, главоболие, замайване. Лекарите съветват, ако имате два или повече от тези симптоми, да не ги подценявате и да потърсите съвет от специалист.

По урината си също можете да познаете дали организмът ви изпитва недостиг на течности. Понякога при обезводняване тя е тъмна или с остра миризма. Но не винаги това са симптоми за обезводняване, тъй като състоянието на урината може да се повлияе и от някои лекарства, от мултивитамини, от храни като аспержите или напитки като бирата.

Но пък отделянето на по-малко количество урина обикновенно се свързва с дехидратацията.

Специалистите казват, че не е задължително течностите да се приемат само чрез напитки. Идва лято, а с него и плодовете и зеленчуците с високо съдържание на вода. Над 90% е съдържанието на вода в дините, ягодите, доматите, целината, спанака, краставиците и броколито, морковите, портокалите, ябълките, грахът, гроздето, пъпешите.

Хората над 65 години, които имат здравословни проблеми, трябва да се съветват с лекар за приема на вода, защото както прекаляването с течностите, така и недостигът им могат да бъдат опасни за тях.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook

Източник: ezine.bg