Орхидеите са сред най-модерните за отглеждане цветя в последните година-две у нас. Започнаха да се появяват колекционери на различни видове екзотични и редки орхидеи. За всички тях, както и за тези, които тепърва се заемат с не леката задача да отглеждат това красиво, но и взискателно цвете – ето няколко съвета.

Орхидеите обикновено в естествена среда растат по дърветата, т. е. към дърветата. Затова и саксиите им при домашно отглеждане следва да са с отвори, дупки, отстрани и долу, през които да се отцежда излишната вода и да “диша” почвата и коренището.

Отново във връзка с факта, че в естествена среда орхидеите се присламчват към дървета е добре в почвата, в която се отглеждат да се използват натрошени кори (най-често от бор), мъх, пясък. През подобна почвена смес въздухът и водата преминават леко.

Орхидеите обичат светлината, но не и пряката. През лятото е добре да се изнасят навън, на шарена сянка или покрити с леки завеси.

За поливане е добре да се използва мека вода, да се поставя саксията във вода за около 30 минути и да се маха след това. Обичат влажен въздух.
Източник: az-jenata.com