Най – голямото специализирано изложение насочено към здравето, красотата и превенцията на различни заболявания, ”АЛЕЯ НА ЗДРАВЕТО”, се провежда за 17-ти път от 12 до 16 март 2010г. в Националния Дворец на Културата (НДК) партер и полуниво „Изток“, гр. София.

Форумът се организира от “Мирта Медикус” ЕООД със съдействието на Министерство на здравеопазването на РБългария, Националния център по опазване на общественото здраве и Националната браншова стопанска камара на търговците-дистрибутори на едро на лекарствени средства, медико-санитарни и билкови препарати.

”АЛЕЯ НА ЗДРАВЕТО” обединява над 80 фирми и неправителствени организации в сферата на лекарствените, медицинските и фитотерапевтични средства, услуги и ноу-хау, които представят:
v Природни и фитотерапевтични продукти, лекарствени средства, хранителни добавки, лечебна и билкова козметика, пчелни продукти, екологични и здравословни храни, витамини и минерали, нови продукти и технологии в областта на фармацията и медицината, както и съвременни тенденции в профилактиката, лечението и рехабилитацията на социално значимите заболявания.
v Дейности, свързани със здравето на хората и с предмета на интегративната медицина.
През годините изложението се превърна в постоянен обществен форум, който провокира да се заговори по нов начин за естествените форми за защита здравето на българската нация. Основен принцип и акцент при организацията на събитието е “Практичност и полезност”.
Форумът се стреми да развива широка социална активност и да организира различни социални кампании с оглед подобряване здравната култура на хората.
В тази връзка ”АЛЕЯ НА ЗДРАВЕТО” има сериозна съпътстваща програма, която включва:
Ø Безплатни консултации по здравни проблеми от специалисти:
– Наднормено тегло и анорексия, здравословно хранене, методи за отказване от тютюнопушенето, остеопороза, белодробни проблеми и болести.
– Консултации по различни административни, организационни и потребителски проблеми на пациентите от конфедерация „Защита на здравето”
Ø „ Пациентът има право” – информационна кампания

Информационна кампания „Пациентът има право” на конфедерация „Защита на здравето” (КЗЗ), първата национално представена организация, защитаваща интересите на пациентите в партньорство (под патронажа на) с Омбудсмана на РБългария.

Ø Безплатни замервания на здравни параметри:
· По инициатива на Асоциацията на българите боледуващи от астма и болести на
дихателната система (АББА) и с любезното съдействие на СБПФЗ „Св. Петка Българска” гр. Велинград ще се извършват следните безплатни изследвания:
– ПУЛСОКСИМЕТЪР – измерване на кислорода в кръвта и пулса.
-ФУНКЦИОНАЛНО ИЗСЛЕДВАНЕ НА ДИШАНЕТО – показва дихателния
капацитет, обемните показатели на белия дроб, наличието и липсата на обструкция
(спазъм), рестрикция на големите и малки дихателни пътища. Показател на степента
на задух при пациента.
– ПИК- ФЛОУМЕТЪР ВЪРХОВ ЕКСПИРАТОРЕН ДЕБИТ (ВЕД) – измерване на дишането в домашни условия.
12.03.2010 /петък/ от 11:00ч. до 15:00ч.

· Функционално изследване на дишането
13.03.2010 /събота/ и 14.03.2010 /неделя/ от 13:00ч. до 15:00ч.

· Количество въглероден оксид в издишан въздух с цел ранна профилактика в
подкрепа на глобалната международна инициатива за 2010 г. „Здраве за белия дроб 2010“.

· Замервания на въглероден оксид в издишан въздух и представяне на различни
методи, средства и практики за отказване от тютюнопушенето, както и “Национална програма за ограничаване на тютюнопушенето в РБългария” на Министерство на здравеопазването на РБългария.
12.03.2010 /петък/ – 16.03.2010 /вторник/, от 10:00ч. до 18:00ч.

· “Национална програма за ограничаване на остеопорозата в РБългария”
– Безплатни скринингови замервания на костна плътност с ултразвуков апарат.
12.03.2010 /петък/ – 15.03.2010 /понеделник/, от 10:30ч. до 18:00ч.
– Провеждането на едноминутен тест, чрез който ще може да се оцени и личният
риск от остеопороза.
12.03.2010 /петък/ – 15.03.2010 /понеделник/, от 10:30ч. до 18:00ч.

· Проблеми свързани с наднорменото тегло и затлъстяването
– Безплатни замервания на параметри, касаещи наднорменото тегло и
затлъстяването: индекс на телесна маса; мастна телесна маса; активна телесна маса и
др.
12.03.2010 /петък/ – 16.03.2010 /вторник/ от 12:30ч до 18:00ч.

– Представяне на общоевропейският проект “DIOGenes”, който е мащабна програма за идентифициране, изучаване и прилагане в хранителната промишленост на различни диетични режими, които подпомагат борбата с пандемията на нашето време
– затлъстяването. Партньори на проекта за България са “Белла България”,“Данон
България”, “Ел Би Булгарикум”, “Крафт Фуудс България”, “Мирта Медикус”, “Нестле България”, “Нилана”, Форум “Алея на здравето”.

Ø За втора поредна година „Алея на здравето” се ангажира социално, като кани И АЗ МОГА – фондация за подпомагане на деца с увреждания – да участва в изложението със собствен щанд и да представи своите проекти. На него ще се продават аксесоари I Can Too, средствата от които се набират във фонд за създаването на Център за деца с аутизъм в гр. Пловдив.
И тази пролет акцент в представянето ще е инициативата Green Line .I Can Too.
С този стикер се обозначава социалната идентификация на продуктите, с която се дава възможност на потребителя да направи своя социален избор. Проценти от продажбата на всеки продукт със стикер Green Line . I Can Too отиват в помощ на децата с увреждания.

Ø В рамките на „АЛЕЯ НА ЗДРАВЕТО” всички продукти ще бъдат на промоционални цени. Посетителите ги очакват и други приятни изненади.

Форумът е отворен за посетители от 10:00 – 19:00ч., вход свободен.