По Великден кокошките са особено актуални. Въпреки че тогава най-малко ни остава време да размишляваме над дилемата кокошката или яйцето, ние не само се сещаме за тях, но и ги поставяме на видно място в домовете си. За градските деца това е особено полезно, за да разберат, че яйцата не ги снася супермаркетът.

Може да откриете всевъзможни неща във формата на кокошка. Като се започне от вкусните шоколадови кокошчици в красиви цветни станиолчета, захарните кокошчици за украса на торта и се стигне до кокошки от благородни метали и цветни камъни. Да не забравяме гювечетата във формата на кокошка.

Също всякакви сувенири, изработени буквално от всичко: от дърво, керамика, конци, клечки, перушинки… Единствено трябва да си харесате кокошчици за Великден и да си ги отнесете у дома. Празничното украсяване е един от основните фактори за празничното настроение. Самата украса ни изпълва с очакване. Дали сме тъжни или весели няма значение, украсата създава атмосфера и ни кара да се усмихваме. А Великден е ден, в който трябва да се усмихваме, защото Иисус Христос умря и възкръсна само и единствено заради нас, хората.

Тогава може и да си плачем, защото такава саможертва несъмнено би трябвало да буди страхопочитание и смирение.

А без Великденските кокошчици не може. Те са се настанили в съзнанието ни и неизменно присъстват на този празник. Когато видим червено яйце, това веднага ни подсеща за Великден.

Но кое е първото – вярата или възкресението и дали ако нямаше възкресение би имало вяра? Ето върху тези въпроси можем да размишляваме докато подреждаме новите си попълнения от Великденски кокошчици. А който няма нито една – сега е моментът да си хареса!
Източник: az-jenata.com