Правилото е само едно и звучи като музика за душата „Яжте каквото обичате и обичайте това, което ядете.“ Мишел Мей твърди, че това е начин не само да грижиш за талията, но и за сърцето, ума и духа.

Бързите диети водят до неизменно повторно напълняване, така неприятния йо-йо ефект, както и до омагьосания кръг от гладуване – „непозволено“ хранене – чувство за вина. Това са и причините повечето диети да имат неуспешен край.

Диетичният план на Мишел Мей се доближава повече до здравословното хранене, отколкото до диетите. Идеята е да се поддържа желаното тегло, без да се стига до крайности.

„Диетите не работят и ако осъзнаете това, ще разберете че няма значение дали сте на диета или не сте, вие можете да контролирате яденето и да ядете каквото обичате без капка вина.“ – твърди Мей.

Това обаче не означава да ядете колкото поискате на воля. Много е трудно да поддържате режим на хранене непрекъснато, но всеки може да обръща внимание на това, което яде, да се наслаждава на вкуса на храната и да не преяжда. „Когато се случи да прекалите с количеството, на следващото хранене хапнете съвсем малко и обърнете по-голямо внимание на физическата активност.“

Целта на идеолозите на този начин на хранене е да предизвикат хората да правят разумен избор, като наблягат на храни като плодовете, зеленчуците, пълнозърнестите продукти, бобовите растения, ядките, здравословните мазнини, млечните продукти без мазнини, немазно месо. Алкохолът и сладкишите не се изключват, но присъстват в минимални количества.

Всяка храна може да бъде включена в този диетичен план, но първо – трябва да се се освободите от обсебващите мисли за храна и да й се наслаждавате.

Повечето хора са склонни да преяждат и то не защото с гладни, не и защото храната е много вкусна, нито защото приемат яденето като компенсаторен рефлекс. Преяждат без причина. Мей се фокусира върху това, че целта на храната е да храни тялото и трябва да ядем, колкото ни е нужно – не по-малко, но не и повече.

А, относно калориите, Мей смята, че е неестествено да ги пресмятаме. „Веднъж започнали да ядем инстинктивно, когато сме гладни и колкото ни е нужно, започваме да се доверяваме на себе си и преставаме да се вълнуваме от калориите.“

В този план няма строги правила, няма позволено и разрешено и наистина можете да сваляте килограми. Единственото, което трябва да направите е да избирате максимално здравословна храна.

От режима „Яж каквото обичаш“ не бива да се очаква бърз ефект. А това, което можете да очаквате като резултат е по-добър начин на хранене и по-добро здраве. Бързата загуба дори на 5% от теглото води до повишено кръвно налягане, повишено ниво на холестерол и кръвна захар.

Основна идея в този план е нездравословните навици да бъдат превърнати в здравословни и да научите да различавате глада от лакомията. Например, не яжте по часовник, а тогава, когато усетите глад, без обаче да чакате твърде дълго.

Физическата активност е важна част от режима, но не бива да се приема като извинения да ядете повече, нито като изкупване на вината от преяждане. Спортуването е важно за здравето, за сърцето, за теглото, за костите, за справяне със стреса…
Източник: kozmetikata.com