Антиоксидантите са важни за здравето и красотата, а ето и кои са 10-те най-богати на антиоксиданти храни:

10. Пълнозърнести храни

Чудесен старт на деня дава пълнозърнестата закуска, зареждайки тялото с фибри и антоксиданти. А вариантите за обяд са различни – от сандвич с пълнозърнест хляб до вкусно приготвен булгур и кафяв ориз.

9. Соя

Можете да откриете широк избор от соеви продукти в супермаркета – от соево мляко и сирене до соеви бургери и дори шоколад със соево мляко.

8. Моркови

Морковите безспорно получават признанието на едни от най-полезните за здравето храни. Те съдържат и мощния антиоксидант бета-каротен. Смята се, че той предпазва организма от рак, сърдечни заболявания и артрит. Най-полезни са морковите в сурово състояние.

7. Чай и кафе

И чаят и кафето съдържат антиосиданти, които се борят срещу сърдечен удар и рак. Зеленият чай е по-богат на антиоксиданти от черния чай. Интересен вариант е да сварите паста в зелен чай, тя абсорбира полезните му съставки (включително антиоксидантите).

6. Спанак

Свежият спанак в салатите е нещо прекрасно и наистина вкусно. Така е и по-полезен в сравнение със замразения и сготвен спанак. Той съдържа лутеин, който предпазва ретината от вредните слънчеви лъчи.

5. Чесън

Можете да слагате чесън на много от ястията, които приготвяте. Освен, че овкусява, той безспорно е и много полезен.

4. Червено грозде

Червеното грозде съдържа ресвератрол, който има благотворно влияние върху кръвното налягане, има антивъзпалителни свойства и помага в предпазването от рак. Ресвератролът се намира в кожата на червеното грозде.
Фъстъците също съдържат ресвератрол, но в по-малки количества.

3. Домати

Доматите съдържат ликопен, който е два пъти по-мощен от бета-каротена. Той предпазва от катаракта и рак, и запазва ума бистър. За разлика от много други зеленчуците, доматите са полезни не само сурови, но и сготвени, дори в приготвен вид ликопенът се усвоява по-лесно от тялото.

2. Броколи

Броколито съдържа фенилтиокарбамид, който някои хора определят като горчив, а други почти не усещат. Именно затова броколито е любимо за някои и омразно за останалите. Други храни, съдържащи фенилтиокарбамид са зелето и карфиола.

1. Горски плодове

Според редица класации, горските плодове са най-полезните храни и не случайно заемат такова почетно място, освен на антиоксиданти са богати и на фибри, витамини и полезни за тялото минерали. Боровинките, малините и ягодите се борят с карциногените, които са основна предпоставка за поява на рак. Боровинките подпомагат и мозъчната дейност.
Източник: kozmetikata.com