Шопингът може да не е добър за портфейла, но е полезен за здравето, показва ново изследване. Обикалянето по магазините и носенето на тежки пазарски чанти е добра тренировка, по време на която средностатистическата британка изгаря 385 калории седмично, установило изследването.

Британките изминават средно около 240 км годишно в търсене на най-изгодните цени. Универсалният магазин „Дебенхамс“ подложила на изследване 10 купувачи (петима мъже и пет жени), към които били прикрепени педометри, измерващи калориите, и още 2000 жени, за да изчисли ползата за здравето от обикалянето на магазините.

Установено било, че жените изминават средно близо 4,8 км по време на двата часа и половина, които прекарват всяка седмица в пазаруване.

За разлика от тях мъжете обикновено отделят едва по 50 минути за шопинг и изминавали само 2,4 км.

„Изследването ни показа, че британците обичат да пазаруват и с удоволствие ще пропилеят часове в обикаляне по магазините“, заяви говорител на „Дебенхамс“.

Той допълни, че установената полза от пазаруването означава, че физическото натоварване и отслабването са лесно постижими чрез всекидневната дейност.

Изследователите обаче установили, че повечето хора не осъзнават ползата за здравето им от шопинга. 63% от участниците в изследването не смятали пазаруването за подходяща физическа дейност, въпреки че изследователите изчислили, че жените правят средно по 7300 стъпки при всяка обиколка по магазините, което е близо до препоръчваните 10 000 стъпки на ден.

Близо половината от жените признали, че пазаруват, докато капнат от умора, ходейки с часове без почивка.

„Призоваваме нашите клиенти да носят педометри при следващото си пазаруване, за да се убедят сами в резултатите“, каза говорителят на „Дебенхамс“.
Източник: pikantno.eu