Празниците вече приключиха, работните дни пък стартираха, а ние се чувстваме тежки и тромави, качили повече килца през почивката. Нормално е след такъв кулинарен маратон, да предприемем спешни мерки и да започнем лека, разтоварваща диета.

За начало, не се ограничавайте в хапването – нека храненията да са 3-4 пъти през деня, но да се състоят предимно от плодове и зеленчуци. Актуални за сезона са мандарини, портокали, кивита, грейпфрути – които разграждат токсините в организма и са изключително полезни. При зеленчуците също има голям избор – домати, краставици, чушки, моркови, за любителите на зелена салата, и тя може да се намери в магазините.

Позволени са яйцата и обезмасленото кисело мляко, като част от храненията.

Следващата голяма стъпка е да пиете вода, в малки количества, но на често. Празниците бяха опияняващи и със сигурност не сте се лишили от удоволствието да пийнете малко повече. Това не е фатално, но организмът ви се е дехидратирал и за да върнете предишната си свежест, е нужна вода.
Избягвайте газираните напитки, соковете, освен ако не са фрешове. Подходяща напитка за сезона е чаят, с всякакви аромати и вкусове.

Забравете месото, поне за няколко дни. Пържолките, които вкусно похапвахме по празниците, са се отразили на външния ни вид, и е време организмът ни да си почине. Затова не яжте месо, поне няколко дни (3-4), позволена е малко риба или пуешко филе.

Никакви сладкиши и тестени изделия, бонбони или шоколад. Хранете се предимно със зеленчуци, плодове, яйца, риба, за няколко дни и ефектът ще бъде липсата на няколко излишни килца, както и възстановен организъм, след тежкия празничен маратон.
Източник: az-jenata.com