Знаете ли какво точно е холестерол и какво е отношението му към баланса във вашето тяло?

10. 80% от холестерола в тялото се произвежда от черния дроб, другите 20% – идват с храната.

9. Диетите, богати на холестерол нанасят вреда на организма. Приемането на храни с голямо количество холестерол повишават нивото му и в кръвта, артериите се запушват, което от своя страна увеличава риска от сърдечни заболявания.

8. Какво е холестерол? – Това е субстанция с консистенция подобна на восък, продуцирана от черния дроб, участваща в състава на всички клетки.

7. Тялото се нуждае от холестерол, за да произвежда хормони и витамин D, който поддържа клетъчните мембрани и жлъчни киселини, които помагат в преработването на мазнини.

6. Холестеролът повишава риска от сърдечни заболявания, когато е в твърде голямо количество. Излишният холестерол циркулира в кръвообращението като се наслагва по стените на кръвоносните съдове.

5. Кога холестеролът е опасен? – Когато е в големи количества и в частност – за пушачите.

4. Има различни типове холестерол – HDL (който съдържа главно протеини), LDL (който съдържа главно холестерол), VLDL (който съдържа холестерол и триглицериди).

3. Не всеки холестерол е вреден. HDL е добър за тялото, тъй като помага да лошият LDL да бъде отстранен от стените на кръвоносните съдове и транспортиран до черния дроб.

2. LDL и VLDL е лощ холестерол, а HDL – добър.

1. Нивото на холестерол в организма се покачва в зависимост от храната, нивото на хормоните, медикаментите, при свръхтегло, тютюнопушене и обездвижване.
Източник: kozmetikata.com