Макар и общ за християните, празникът си има своята уникална символика, ритуали, традиции и вярвания в различните държави по света. Подбрахме няколко от тях.

В Италия, вместо коледни елхи, често украсяват малки дървени пирамиди с плодове.

В Каракас, столицата на Венецуела, често, в навечерието на Рождество (Navidad), блокират улиците за автомобили, за да могат хората да идат на църква и на … ролeри..

Изкуствен паяк и паяжина често допълват декорацията на коледната елха в Украйна. Хората тук вярват, че намерената на Рождество паяжина носи късмет.

Британците пък вярват, че това, което си намислиш докато месиш Коледния пудинг, непременно ще се сбъдне. Но само ако добавяш и бъркаш съставките на сладкиша по посока на часовниковата стрелка. Така че, внимавайте, даже и ако бъркате с миксера!

Едно време, начело на традиционната коледна трапеза в Англия била свинската глава, приготвена с горчица. По-долу вижте допълнението.

В Япония, изпращането на червени коледни картички се смята за признак на лошо възпитание. Причината – обявленията за нечия кончина обичайно са отпечатани в червено.

В Норвегия, на Бъдни вечер скриват добре всички метли в къщата. Според народното поверие, вещиците и злите духове излизат на Бъдни вечер и яхват метлите. А дали не и прахосмукачките…? Вещици, вещици – ама нали и те са 21 век!

И накрая, какво се оказва. И на нашата, българска, отколешна коледна трапеза, съвсем като на отколешната английска, любима (както се казва днес – знакова) гозба е печеното прасенце. При това не само главата, а цялото хайванче! Те, ингилизите, винаги са си били малко циции.
Източник: kozmetikata.com