През изминалата седмица бял свят видя поредният доклад, в който се разглеждат ползите и вредите от изкуствените подсладители. Едно от най-коментираните заключения – дело на професори от Университета в Ливърпул, касае възможността заместителите на захарта да водят до напълняване.

Макар да се счита, че смяната на бутилка стандартна кола с нейната диетична версия спестява около 140 калории, фактите говорят друго. Всъщност някои изкуствени подсладители са толкова силни, че възбуждат „сладките рецептори“ в човешките черва, а това увеличава капацитета на организма да поглъща повече захар. Макар засега да няма абсолютно категорични до¬казателства за вреди от подсладителите, много хора предпочитат да не рискуват. Изкуствените алтернативи на захарта често са сочени като причина за различни заболявания – от безобидно главоболие до рак.

От гледна точка на здравето медът безспорно е най-добрата алтернатива на бялата захар. В продължение на векове той е бил използван при лечението на стомашни болки и колит. Не са били рядкост и случаите, когато се е прилагал и външно – директно върху открити рани. Тайната на меда се крие в неговите специални антимикробни съставки, които унищожават много от бактериите, атакуващи стомаха.

Що се отнася до калориите, има лека уловка, която често подвежда решилите да свалят килограми. В 100 г мед се съдържат 288 калории, докато в същото количество захар – 394. Натуралният мед обаче е доста гъст и затова една чаена лъжичка обикновено побира около 17 г и осигурява 49 калории. За сравнение: чаена лъжичка захар е само 6 г и съответно – 24 калории.
Източник: actualno.com