Този оранжев плод се отличава не само с огромния си (в сравнение с другите плодове) размер, но и с ценните си качества: той е полезен, практичен и може да се приготвя по най-различни начини. Но едно от най-важните му качества е, че може да се съхранява през цялата зима, без да загуби съдържащите се в него ценни витамини и микроелементи.
Тиквата е изключителен източник на витамин А (по неговото съдържание тя не отстъпва дори на морковите), а това я прави много полезна за зрението и укрепването на имунитета. Освен него, тя съдържа и витамините С, В1, В2, В12, РР, D и др. Богата е и на минерални вещества – калций, калий, фосфор, желязо, мед, цинк и т.н. Но полезни вещества се съдържат не само в месестата част от тиквата, но и в нейните семки – в тях има много цинк, белтъчини и желязо. Тях можете да консумирате както сурови, така и печени.
Влакната в тиквата са лесни за усвояване, дори и от много слаб организъм, за това и ястията с нея се препоръчват по време на лечение и профилактика.
Тиквеният сок има свойството да подпомага организма в отделянето на излишната течност. Поради тази причина, той се препоръчва при заболявания на бъбреците и пикочните пътища: за профилактика при проблеми с камъни в бъбреците, например, пийте по една чаша пресен сок от тиква всяка сутрин.
В 100 гр тиква има само 20 кал – така че, тя е истинско богатство за тези, които строго следят за фигурата си. Има дори и тиквена диета, при която в продължение на две седмици трябва да се храните по 4 пъти на ден с разнообразни тиквени ястия.
Източник: zaneya.com