Семейният обяд, който продължава от 18 до 20 минути и се случва от три до пет пъти седмично подобрява здравето, намалявайки стреса и агресията. Това са изводите от изследване на американски учени от университета в Илиноис, САЩ. Споделената вкъщи храна гарантира освен това редовно общуване с децата, докато всички са на масата – категорични са психолози и педагози.

Домашното хранене има редица положителни страни:
– по-малък риск от повишаване на теглото;
– по-голям прием на плодове и зеленчуци;
– здравословно, не толкова калорично и мазно;
– по-малко хранителни разстройства;
– у малките деца се наблюдава по-бързо развитие на речта, по-голям речников запас и по-високи резултати в училище;
– намалява агресията у децата;
– тийнейджърите по-рядко проявяват склонност към цигари, марихуана и наркотици.

Благодарим на американските учени за изследването, но на хартия всичко изглежда лесно. Трудното ще бъде тези предписания да се реализират на практика в българската действителност. Как едно средностатистическо родно семейство да запази здравето на децата си, осигурявайки най-малко три пъти седмично семеен обяд или вечеря, когато през работните дни всички членове на фамилията са извън дома? Остава надеждата срещите да се случват в събота и неделя.

Иначе и баба вече знае, че храненето по бюфети, закусвални и ресторанти далеч не може да се сравни със здравословните ястия на мама и баба. А като бонус получаваме и раздумка, стига да не е поредното конско, свързано с успехите в училище.
Източник: az-jenata.com