Налага ли ви се да носите очила? Ако отговорът на този въпрос е „да“, то със сигурност сте се замисляли за това дали пък да не ползвате контактни лещи.

Предимствата на лещите пред очилата със сигурност са очевидни за всички. Те не „загрозяват“ лицето, не променят вида, не ограничават страничното зрение, не се запотяват. Но все пак преди да направите избора си в тяхна полза, добре е да обмислите всичко и да се консултирате с очен лекар.
Защото в същото време и най-миниатюрната прашинка, попаднала под лещата, може да предизвика значителен дискомфорт: налага се лещата да се свали, промие и постави отново. Освен това лещите докосват непосредствено роговицата и могат да раздразнят окото.

За да не бъдат увредени очите, трябва да се спазват няколко основни правила:

Първо, трябва да избирате лещи само след консултация с офталмолог и след внимателен медицински преглед на очите. При някои заболявания е противопоказно да се носят лещи (например кератит).

Преди да поставите лещите, внимателно прочетете инструкциите или потърсете съдействие от специалист. На първо място трябва да се научите да ги поставяте и сваляте. Това понякога изисква доста усилия.

След това най-вероятно ви предстои продължителен период за свикване с лещите. Затова се заредете с търпение и бъдете готови за проблеми като сълзене и болки в очите през първите няколко дни.

Лещите не трябва да се носят по-дълго от посочения върху тях срок на годност. Те задължително трябва да се свалят преди сън – в противен случай могат да предизвикат врастване на съдовете в роговицата, нарушение в нейното хранене и други по-сериозни проблеми (в това число и пълно изгубване на зрението).

Свалените лещи трябва редовно да се дезинфекцират и да се съхраняват в специален разтвор. Лещите не са в състояние напълно да заменят очилата, поне не във всички ситуации – например те не са препоръчителни при настинка и доста други заболявания.

Ако носите лещи, трябва редовно да си правите преглед при офталмолог. Лещите трябва периодично да се сменят. Ако започнете да усещате дискомфорт в очите, това означава, че е време да си купите нови.

Наскоро проведено изследване показва, че постоянното носене на контактни лещи може да доведе до тежко инфекциозно заболяване – амебен кератит, който предизвиква възпаление на роговицата и евентуална последваща слепота. Възбудители на болестта са амебите Acanthamoeba, които се срещат в почвата и в питейната вода.

През последните години заболеваемостта от амебен кератит нараства именно поради факта, че контактните лещи станаха по-популярни. Амебите попадат в контейнерите за лещите, когато хората ги промиват с питейна вода (а не със специален разтвор), която не е в състояние да унищожава тези и останалите вредни микроорганизми, пише специализираното издание Здраве.bg.

Така че преди да си купите лещи, обмислете всички плюсове и минуси. Нали в крайна сметка е най-важно да вземете правилното решение за здравето на вашите очи!
Източник: paparak.bg