Раждането неизменно е свързано с много емоции и младите родители и техните родители – бъдещи баби и дядовци са склонни да отпуснат портфейлите и да похарчат малко повече. Това със сигурност се използва добре от търговците на бебешки стоки, както и всички други, “замесени” по някакъв начин в този бизнес. Ето и обзор на цените за раждане към есента на 2009-та година.

Официална цена за избор на екип в Майчин дом, София – 550 лв.
ВИП стая с две легла Майчин дом, София – 35 лв. на ден
ВИП самостоятелна стая с телевизор, хладилник, климатик, баня и тоалетна, Майчин дом, София – 60 лв. на ден

Родилките следва да си носят:
– термометър електронен, с който два пъти дневно да отмерват температурата и да я докладват на дежурната акушерка – между 10 и 50 лв.
– превръзки – около 10-15 лв.
– ако са секцио – лепенки за операция – около 2-5 лв. / броя, необходими са средно 2-4 бр.

За изписването нещата са с пожелателен, а не задължителен характер, но често включват най-малкото няколко букета (за акушерката, която изписва майката и бебето, за Главната сестра, за лекаря, за родилката), всеки от по 10-20 лв. и нагоре, погача и / или баница – 10 – 20 лв., бонбони (друга почерпка) за екипа, наблюдаващ майката и бонбони (друга почерпка) за екипа, наблюдаващ бебето. Снимки на изхода от фотографа на болницата – по 2 лв на брой или 15 лв всички на диск, цените отново са от Майчин дом, София.
Източник: az-jenata.com