Най-честата причина за психичните разстройства в България и по света са стрес на работното място, домашно насилие, развод, конфликти в семейство и др. Данните представи зам. директорът на Националния център по опазване на общественото здраве (НЦООЗ) и завеждащ секция „Глобално психично здраве“ към центъра Христо Хинков по повод Световния ден на психичното здраве – 10 октомври. В специалната пресконференция участие взеха още Д-р Анна Варсанова, началник сектор МЗ, Д-р Михаил Околйски, гл. Експерт към Секция „Глобално психично здраве, при НЦООЗ и доц.д-р Васка Станчева-Попкостадинова, преподавател, ЮЗУ, Благоевград. Резултатите за част от изследване за честите психични разстройства в България, обхванало периода от 2003 до 2007 г.

Чести психични разстройства са фобиите, маниите, паниката, депресиите, биполярни състояния (депресия и мания), психични разстройства в следствие на употреба на субстанции, нарушение в контрола на импулсите.

Двадесет и две на сто от участници в национално представително епидемиологично проучване споделят данни, които сочат, че те са боледували от чести психични разстройства.

Тревожните разстройства и разстройствата на настроенията се срещат повече при жените. Разстройствата на настроенията и злоупотребата с вещества са характерни за овдовелите и разведените хора или разделените семейства. Депресивните състояния се наблюдават по-често при хора със средно образование. Това са само част от изводите на мащабното проучване.

Само 19 процента от анкетираните са посочили, че са потърсили лекарска помощ заради тревожно разстройство. 16 на сто са потърсили консултация и 5 процента са посетили психиатър. Българинът трудно си признава, че има нужда от помощ от психиатър и когато отиде при такъв специалист, обикновено проблемът е доста напреднал.

Целта на изследването е да се направят изводи за състоянието на психичното здраве на българина и да се подобри системата на профилактика и лечение на психичните заболявания. В тази връзка предстоят семинари за общопрактикуващи лекари, на които те ще бъдат обучени да разпознават първите симптоми на депресия и тревожност, за да могат по-добре да преценят в кой момент да насочват пациента към психиатъра, психолога и/или социалния работник.

Предвижда се да се изгради нова информационна система за по-добра връзка между лекарите, болниците и центровете за психично здраве. Това ще подобри лечението на пациентите, за да не се стига до криза. Всеки пациент ще има електронно досие, което ще може да се следи от лекуващите го лекари.
Източник: az-jenata.com