Страстта по здравословния начин на живот може да има и своите отрицателни страни. И това е неизбежно, когато нещо се преувеличава и когато се създават собствени правила. Като например царстващото мнение, че месото е вредно. Не е. Дали има холестерол? Има. Но холестеролът може да бъде лош и добър.

Лошият холестерол създава плака по стените на артериите, но добрият помага за премахването й. Добрият холестерол намалява риска от сърдечни заболявания.

Телешко месо

Много хора смятат за здравословно пилешкото и рибата и поради тази причина избягват червеното месо, знаейки, че съдържа наситени мазнини. Телешкото обаче, съдържа мононаситени мазнини (олеинова киселина), същите, които се срещат и в зехтина.
Освен това, телешкото е чудесен източник на протеини и желязо, цинк, витамин В.

Птици

Пилешкото и пуешкото са източник на висококачествен протеин. Не се ограничавайте само с бялото месо на птиците, червеното месо и кожата имат сходни предимства за здравето ви, както телешкото.
Не забравяйте, че мазнините са тези, които помагат да регулирате количеството на приеманите калории.

Свинско

Звучи ви странно? Свинското филе съдържа по-малко мазнини в сравнение с пилешките гърди. Благодарение на науката се предлага свинско с по-ниско съдържание на лоши мазнини.
Разбира се, има и минуси – мазнините, които правят свинското толкова вкусно се намират в шунката и бекона, не в онези парчета месо с ниското съдържание…

Яйца

Яйцата съдържат толкова витамини и минерали на калория, че не могат да се сравнят с никоя друга храна. А специална субстанция (choline) в яйцата превръща мазнините в енергия. Антиоксидантите като лутеин и зеаксантин предпазват от очни заболявания като макуларна дегенерация и катаракта.
Яйцата могат да бъдат перфектна диетична храна. Яйце на закуска дава по-малко калории отколкото геврече.

Сирене

Има 2 основни причини, сиренето да е в тази група храни:
1. Богато е на протеини и мазнини, които ви засищат лесно.
2. Сиренето търпи всякакви манипулации – може да се яде самостоятелно, в сандвичи, салати и много други ястия.

Масло

Маслото се смята за голям враг на диетите, заради факта, че съдържа голямо количество лоши мазнини. Но от друга страна – това са същите мазнини като телешкото и пилешката кожа. А това са онези мазнини, които хората ядат от хиляди години.
Тези мазнини помагат на тялото да усвоява някои хранителни вещества, набавяни чрез зеленчуците. Без мазнини тялото не може да усвоява каротеноидите (антиоксиданти от зеленчуците), както и някои витамини – А, D, E и K.

Кокос

Кокосът съдържа повече наситени мазнини от маслото. Въпреки това има и големи предимства във връзка с борбата със сърдечните проблеми. Лауриновата киселина в кокоса (която е 50%), дори да увеличава лошия холестерол, увеличава в по-голяма степен добрия.

Бита сметана

90% от битата сметана са калории, идващи от мазнините, половината от които са наситени. Процентът наистина е висок, но резултатът – не толкова. И това е така, защото обикновено се сервират 2 лъжици сметана, т.е. 52 калории. За справка – толкова калории съдържа само 1 лъжица майонеза. Освен това битата сметана, както и маслото съдържат естествени животински мазнини, които са по-добър вариант от изкуствените такива.
Източник: kozmetikata.com