За късмет на тези, които нямат време и желание да се потят ежедневно във фитнес залата, учените откриха, че само 3 минути интензивни упражнения на ден са достатъчни за добрата форма и предотвратяването на различни заболявания като диабет и сърдечно-съдови заболявания, пишат испански медии. Изследването е направено от учени от университета в Единбург, в което са взели участие 16 доброволци.

По мнението на специалистите само 3 минути натоварване на ден влияе на метаболизма и на преработката на захари в кръвта. „Открихме няколко упражнения, които значително подобряват обмяната на веществата само за две седмици“, обясняват експертите. Британските учени нямат за цел да отказват хората от спорта, а само да предложат алтернативи на тези, които нямат възможно да го практикуват редовно.

Добре известно е, че рискът от развитие на сърдечно-съдови заболявания и диабет се намалява при редовното правене на физически упражнения. По време на експеримента е открито, че всеки вид силово упражнени по няколко пъти в седмицата предизвиква същия ефект като карането на колело във фитнеса.

Ако хората разберат това, животът им може да стане по-добър, без да е необходими да хвърлят пари в здравната системата и то само, ако отделят малко време за спорт.
Източник: ДНЕС ПЛЮС