Високите хора живеят по-щастливо от ниските, показва ново изследване, според което повечето нещастни мъже са близо с 2,5 см по-ниски от средния ръст. Учените установили, че по-ниските хора не са особено доволни от съдбата си. Те попитали над 450 000 души как виждат живота си. Доброволците били помолени да се поставят някъде в „стълбата на живота“ и да разкажат за чувствата си. Според учените по-високите хора също било по-вероятно да са положително настроени в живота и да се определят като щастливи.

Освен това било по-малко вероятно те да изпитват негативни емоции като тъга и физическа болка, въпреки че било по-възможно да преживяват стрес или гняв, а ако са жени – тревоги. Мъжете, които определят живота си като „най-лошия възможен“ обикновено били с над два сантиметра по-ниски от средния ръст.

Жените, които заявили, че се намират „на последното стъпало“ в стълбата на живота, били с 1,3 см по-ниски от жените на среден ръст. Освен това учените, чието изследване е публикувано във в. „Economics and Human Biology“, открили, че има връзка между ръста и образованието.

Мъжете, които не били завършили средно образование, били с 1,27 см по-ниски от средния ръст и с над 2,54 см по-ниски от средния ръст на завършващите университет. При жените със съвсем малка разлика в ръста обаче няма подобна ясна връзка. Авторите на изследването от университета в Принстън, Ню Джърси, заключават, че връзката между образованието, доходите и височината обяснява до голяма степен връзката със щастието и задоволството от живота.
Източник: ДНЕС ПЛЮС