Каквато и диета да сте опитали да спазвате, знаете, че основната идея е да промените навиците си на хранене (а и на движение). Когато обаче, искате да отслабнете вероятно сте се сблъсквали с дилеми от сорта на „Кое е най-добро за мен?“ или „Кое ще свърши работа?“… Понякога подобни въпроси могат да унищожат мотивацията и да предизвикат чувство за неуспех преди дори да сте започнали.

Дилема 1

Дали нискокалоричните подсладители те карат да ядеш повече?

Експертите по хранене дават оптимистичен отговор на този въпрос, като могат да зарадват любителите на сладкото. Нискокалоричните подсладители не оказват влияние върху апетита и могат да се взимат по време на диета.

Дилема 2

Дали яденето вечер късно се „лепи“ повече?

Когато целта е да свалиш няколко килограма, преяждането, по което и да е време на денонощието, ще се отрази. Проблемът не е в самото вечерно хапване, а в навика да се наваксват калории от целия ден в късните часове. Ако сте стояли гладни цял ден, вечерта ще изядете повече, отколкото е нужно и полезно. Освен това вечерните навици, като гледане на телевизия или стоене пред компютъра са свързани с похапване и съответно – с повече калории.

Дилема 3

Има ли храни, които помагат в горенето на мазнини?

Дъвченето, храносмилането и абсорбирането на храната също изискват калории, но това не е свързано с определени храни. Това важи и за грейпфрутите и пикантните подправки. Ако искате да горите мазнини – движете се. Докато правите мускулна маса, изгаряте мазнините.

Дилема 4

Без мазнини = Без калории

Нискомаслено (без мазнини) не значи без калории. Свикнете да четете етикетите, когато сте на диета – ако нещо не съдържа мазнини, съвсем не значи, че няма и калории. Обръщайте внимание на захарното съдържание. Не забравяйте и, че някои мазнини са полезни, например тези в ядките, зеленчуковите мазнини, авокадото и някои риби. Намаляването на „лошите“ мазнини от маслото и мазното месо ще намалят и общото количество на калориите.

Дилема 5

Дали бързите диети вършат работа?

За да бъде добра, една диета не трябва да уврежда здравето и е необходима да има траен ефект. Скоростните диети не само ви излагат на риск (като дефицит на важно за организма ви вещество), но и имат лошата карма да връщат теглото, след като преустановите гладуването. Яжте разнообразна крана, контролирайте количеството на калориите и никога не пренебрегвайте зеленчуците.
Източник: kozmetikata.com