За пореден път стана ясно, че младите хора страдат от липсата на самостоятелност, а старите от уплахата на приближаващата смърт. Но дори това не се оказва най-страшното. Най-зле се чувстват хората които току що са минали покрай 40-те, смятат американски изследователи на човешкото поведение. Пикът на кризата достига когато човек навърши 44 смятат те.

По-ранни изследвания в тази област залагаха на твърдението, че психичното здраве на човека не зависи от неговата възраст. Специалисти от университета в Уорвик и колежа Дартмаут в САЩ (University of Warwick and Dartmouth College) опровергават това твърдение.

Те осъществили едно най-мащабните изследвания в областта на психичното здраве като са анкетирали 2 милиона респонденти в Америка, Европа и няколко развиващи се страни. В резултат на него те построили своеобразен «график на щастието», съгласно който пикът на удовлетвореността от себе е в младостта и старостта, а средната възраст се оказала най-нещастна.

Сред анкетираните имало представители на различни социални групи, националности, доходи, интереси и т.н. Резултатите от допитването били почти еднакви за всички: богати и бедни, семейни и несемейни, мъже и жени.

Най-кризисната възраст според изчисленията на учените се оказва 44-та година. Специалистите предлагат няколко теории за възникването на тази криза. Едни считат, че докато е млад, на човек му се струва, че мечтите и желанията му са напълно осъществими, но годините минават, идват разочарованията и се налага пренареждане на ценностите.

Както сочи един от авторите на изследването, Андрю Освалд, не могат всички да станат рок-звезди или известни футболисти. Ето защо върху 30-40 годишните просто се стоварва реалността с всичките й проблеми. Като наближи старостта обаче ние се научаваме да се примиряваме с реалностите и започваме да се чувстваме по-комфортно. Около 50 години повечето хора започват да излизат от състоянието на психологически спад.

Изследователите смятат, че ако се разбере, че психологическият спад на средната възраст е нещо нормално, това ще помогне по-леко да се преживее този период, и към 70- та година, ако сте в добра физическа форма, вие ще се чувствате щастливи, като че ли отново сте на 20.
Източник: paparak.bg