На някои италиански инструменти от епохата на Ренесанса може да се види надписът „Музиката лекува душата и тялото”.
Още в Древния Египет и Гърция медиците са лекували болните със звуци и са имали обширни познания в тази област. Древнокитайските лечители са предполагали, че музиката може да помогне при всяко заболяване, и даже са изписвали „музикални рецепти” за въздействие върху един или друг орган.

Първите сериозни изследвания за оздравителното въздействие на музиката върху организма на човека са проведени в края на ХІХ век от невропатолога Джеймс Корнинг. Той изучавал влиянието на музиката на Вагнер при психични разстройства. Пробни прослушвания на произведенията на този композитор от пациенти дали впечатляващи резултати и в болницата започнали да се провеждат специални лечебни концерти.

Днес отново се обръщаме към звуците като към начин да си помогнем. Преди няколко години Римската академия на науките изнесе резултати от изследвания за влиянието на музиката върху човека. Оказва се, че депресията, страхът, последствията от стреса, сърдечните заболявания и хипертонията може да се излекуват на 90%.
Изводите на италианските учени потвърдили специалисти от целия свят.

Днес специална международна асоциация разработва и пуска „музикални” лекарства, подготвя и специалисти по музикотерапия. В асоциацията се създават музикални композиции, които помагат при безсъние, депресия, невроза, оказват положителен ефект при възстановяване на организма след прекарани тежки заболявания и операции, облекчават страданията при неизлечими заболявания. Поклонниците на този нетрадиционен начин на лечение и профилактика се увеличават непрекъснато.

Доказано е, че когато функциите на някой орган са нарушени, той започва да работи в друг ритъм, променят се честотата и силата на неговите вибрации. Ярък пример е болното сърце. И тук на помощ идва музиката.

Ако знаем с какъв инструмент звучи в унисон заболелият орган и редовно слушаме изпълнения на този инструмент, целебният ритъм ще помогне на организма отново да придобие предишното си звучене.

Специалистите са стигнали до следните изводи за влиянието на отделните инструменти върху различните органи в тялото:
• Цигулката лекува душата, помага да се тръгне по пътя на самопознанието, предизвиква чувство на състрадание и готовност за саможертва.
• Органът привежда в порядък ума, хармонизира енергопотока на гръбначния стълб.
• Пианото пречиства щитовидната жлеза.
• Барабанът възстановява ритъма на сърцето, привежда в порядък кръвоносната система.
• Флейтата пречиства и разширява белите дробове.
• Арфата хармонизира работата на сърцето.
• Виолончелото влияе благотворно върху дейността на бъбреците.
• Цимбалът уравновесява черния дроб.
• Акордеонът активизира работата на коремната област.
• Саксофонът е най-сексуалният инструмент, активизира сексуалната енергия.
Източник: health.bg