Ако още от дете не са ви научили да пестите, ако ви е омръзнало да се хващате на въдицата на продавачите, и да оставяте в магазина половината си заплата, е добре де си помислите как да харчите правилно и след поредното пазаруване да не се чувствате така, че все едно сте извършили престъпление и да мислите, кой е прав, кой е виновен и защо пак не ви стигат парите.

Процеса на харчене на пари може да се раздели на три части: първа част – подготовка към харченето, втора – самия процес на харчене, и трета – анализ на разходите, които сте направили. Така, че когато се подготвяте да купите нещо, трябва честно да си отговорите на някои въпроси: Какво ще купувам? Къде ще го купувам? Как ще го купувам? Защо ще го купувам?

Въпроса: “Какво ще купувам?” е пряко свързан с планирането на разходите и съставянето на месечния бюджет. Вие точно трябва да знаете, колко пари и за какви разходи планирате да похарчите.

Въпроса: “Защо?” обяснява целта на разхода. Ние знаем, че човек който се стреми към финансова независимост, задоволява най-необходимите си потребности и инвестира в бъдещето си, а след това, ако доходите му позволяват плаща за удоволствията си.

Въпроса: “Къде?” определя мястото, където ще пазарувате. Това трябва да бъде не първия магазин, на който сте попаднали, а внимателно избран – където съотношението на цената и качеството ви устройват, има възможност да ви направят отстъпка или можете да спестите някакви пари.

Въпроса: “Как?” трябва да ви накара да си направите списък на необходимите покупки. Т.е. когато отивате в магазина да не е просто така, без да знаете какво точно ви е необходимо, а със внимателно съставен списък, защото иначе прекрасния дом за който мечтаете ще си го купите не вие, а собственика на магазина, където ще оставите поредната сума пари.

В процеса на купуването се подразбират два последователни етапа:

Съзнателен избор на стоката, с желание нещо да се спечели от нея, защото икономичния подход още не е отменен.
Плащането на стоката и проверка на касовата бележка, защото продавачите също са хора и никой не е застрахован от грешки. Не забравяйте да запазите касовата бележка, защото ще ви бъде необходима, ако случайно стоката се окаже не качествена, а и при анализа на разходите.

Какво е необходимо да знаете, когато пазарувате?
Трябва да сте наясно с хитростите и маркетинговите подходи, които са насочени към портфейла ви. Например:

Дребните сладкарски изделия и дъвки около касата са предназначени за импулсивни покупки, които хората правят докато чакат на опашка.

Освен това производителите или собствениците използват подаръци, като допълнение към някоя стока. Тук има и емоционален фактор – всички обичат да получават подаръци. Но заради подаръка може да платите стока, която изобщо не ви е необходима. Затова – по-често си поглеждайте списъка!

Не участвайте в рекламни акции или разпродажби, ако нямате нужда от конкретните стоки!

Не пазарувайте на гладен стомах, защото в противен случай решенията ще ги прави не главата ви, а стомаха, който иска да яде!

Задавайте си въпроса по време на пазаруване: “ Това наистина ли ми е необходимо?”

След като сте купили всичко, което сте планирали, отделете няколко минути, за да разгледате покупките хладнокръвно. Направете анализ на разходите.Това трябва да се прави задължително, даже и когато прекалено сте се увлекли. Внимателно си помислете, дали все пак бихте могли да се придържате към списъка, който сте си подготвили предварително, какво е повлияло на решението ви да купите нещо излишно, можете ли следващия път да избегнете това.

Причината, предизвикала ви да харчите излишно я напишете на лист с червени букви и закачете върху хладилника, или някъде където често поглеждате. Вие трябва да се учите от грешките си, за да не ги повтаряте!

И така продължавайте да анализирате ситуацията, докато не останете доволни от себе си. Защото всеки лев е по-лесно да се спести, отколкото да се изкара. А ако в своите финансови дела успеете едновременно да оптимизирате разходите си и да увеличите доходите си, никога няма да можете да се оплачете, че не ви стигат парите! Защото тогава ще имате пари винаги!
Източник: damski-klub.info