Едва ли има някой, който в последно време да не е осведомен за това, какво причиняват мазнините върху здравето за дълъг период от време. А знаете ли какво причинява за кратко?…

Ново изследване върху плъхове, показва притеснителни резултати – за много кратък период от време твърде голямото количество мазнини води до намаляване на паметта и ако това ви звучи познато, изследователите продължават – храненето с високо съдържание на мазнини прави хората мързеливи и глупави.

„Голяма част от западните менюта и диети залагат на високото съдържание на мазнини, което обаче се асоциира с различни здравословни усложнения – затлъстяване, диабет, сърдечни проблеми. Това не е тайна за никого. Но досега не беше изследвано въздействието им, когато се спазват за кратко.“ – твърди Андрю Мъри, ко-автор на изследването в университета в Кембридж. „Надяваме се, че нашето изследване ще помогне на хората да погледнат по-сериозно на свалянето на килограми и на диетата, която са склонни да изберат. Става дума за здравето им.“

Изследванията върху гризачи са добър аналог с въздействието и върху хората, но все пак изследването има нужда да бъде потвърдено от гледна точка на сроковете. Симптомите при хората ще бъдат същите, но сроковете може да са различни, заради различната продължителност на живота при двата вида.

Мъри и колегите му разделили плъховете на две групи като подложили едните на режим с ниско съдържание на мазнини (7.5%), а другите – с високо съдържание на мазнини (55%). Мускулите на плъховете от втората група (режим с високо съдържание на мазнини) само за 4 дни били намалили способността си да използват кислород, за да произвеждат енергия. Което затруднява работата на сърцето.

След 9 дни сред групата с високо съдържание ма мазнини се виждало ясно затруднение в справянето с лабиринтите, като се успявали да се ориентират многократно по-трудно в сравнение с другата група.

У плъховете, хранени с повече мазнини, изследователите открили повишено ниво на протеин 3, което ги прави по-малко подвижни.

„Няма нищо кратко в резултатите“, казва д-р Джералд Вайсман, редактор в списание. „Дълъг уикенд, съпътстван с хапване на хотдог, пържени картофи и пица, може да бъде празник за вкуса, но ще направи мускулите и мозъка далеч по-мързеливи.“
Източник: kozmetikata.com