За пореден път сте си обещали да не ядете късно вечер. Но колкото по-късно става, толкова повече ви се иска да отидете до хладилника и да си вземете от вкусотиите, които сте си купили специално за подобни случаи. Малко по-късно, след като вече сте извършили „престъплението“, у вас се появява чувството на безнадеждност, кулинарните образи се сменят със сърцераздирателните картини на закръглените ви корем и бедра. Познато ви е нали? Но има изход от тава положение! Нашите съвети ще ви помогнат да се справите с него:

1. Пийте повече течности. Изпийте чаша минерална вода с резен лимон или чаша зелен чай. Течността ще запълни празнината в стомаха ви и ще притъпи чувството за глад.

2. Вземете гореща вана. Тя ще намали апетита ви и ще ви помогне да се отпуснете. А същевременно с това, благодарение на засиленото потене ще отстраните и излишните течности от организма си.

3. Ако почувствате, че гладът става нетърпим, направете малка гимнастика. Упражненията ще отвлекат вниманието ви от маниакалната мисъл, да се доберете до хладилника и да „запишете“ в дневния си актив няколко излишни калории. Освен това, след тренировка апетитът намалява. Но не прекалявайте с натоварването, за да нямате проблеми със заспиването.

4. Ароматерапия може да ви помогне да намалите апетита си. Щом се почувствате гладни, просто може да помиришете кората на грейпфрут, да запалите ароматна свещ или да поднесете под носа си шишенце с ароматно масло. Особено ефективни са цветните и плодовите аромати. Центровете на глада и обонянието се намират близо един до друг, така че ароматите могат да ви помогнат на време да „забравите“ чувството на глад.

5. Веднага след вечеря се поглезете с лек десерт, като плодове, обезмаслено кисело мляко, малко парче тъмен шоколад. Това не само ще повиши настроението ви. В борбата с апетита ще ви помогне и появяващия се след това вкус в устата.

6. По време на последното си хранене се старайте да не добавяте към ястията силни и пикантни подправки, тъй като те увеличават апетита и засилват чувството за глад, дори и след като сте се наяли.

7. Не дръжте на видно място високо калорични храни. Най-добре ще е, ако на най-достъпните места слагате плодове или зеленчуци. В края на краищата, ако не успеете да се преборите с желанието си за среднощна закуска, тяхното изяждане няма да е чак толкова ужасно.

8. Разходете се преди лягане. Това ще ви разсее от тежките мисли за храна. Въпреки това, не забравяйте, че чистият въздух може и да повиши апетита ви. За това, изберете времето за разходката си така, че веднага след нея да се отправите към леглото.

9. Дъвчете дъвка – плодова и без захар. Гълтателният рефлекс и сладостта в устата ви ще намалят вашия апетит.

10. Измийте зъбите си. Това би трябвало да предизвика условния рефлекс „след като съм си измил зъбите, не трябва да ям“.

11. Застанете пред огледалото и си представете, че пред вас стои най-красивата, стройна, очарователна и привлекателна жена. Нима ще я накарате да яде през нощта?

12. Ако имате проблеми с въображението си, разглеждайте модни списания. Изображенията на моделите със сигурност ще убият апетита ви.
Източник: zaneya.com