Телевизорът привлича децата по-силно от всяка играчка, но времето, прекарано по този начин, има крайно негативни последици.
В продължение на няколко години американски и испански медици изследвали влиянието на слабоподвижния начин на живот върху здравето на децата.

В група от 111 съвсем здрави деца между 3 и 8 години те наблюдавали физиологичния ефект от компютърните игри, четенето и гледането на телевизия.

Оказало се, че именно телевизорът е най-голямото зло. При децата, които дълго се заседявали пред мултфилмите, се констатирало повишено кръвно налягане. Подобно нещо не се констатирало даже при тези, които продължително се занимавали с компютърни игри.

Колко време пред телевизора?
Не повече от 30-45 мин дневно, се казва в препоръките на американската педиатрична асоциация. За децата под 2 години телевизията изобщо се изключва.

Освен повишената възбудимост, намалената концентрация и нарушените социални навици, децата-телемани развиват заболявания като хипертония, затлъстяване, диабет. Това е свързано и с храните, които малчуганите похапват пред телевизора – най-често това не са плодове, а сладкиши, чипс, бонбони, газирани напитки.

Доказаните вреди от телевизора:

изоставане с речевите умения
формиране на лъжлива система от ценности
неспособност за концентрация
спад на творческата активност и фантазията
влошаване на успеха
повишена агресивност
Източник: health.bg