Като за начало, трябва да определите:
– типа на вашата фигура;
– най-проблемните места по тялото ви;
– с какво свободно време разполагате – това също е важен фактор, тъй като, ако ви се налага след работа да бързате към детската градина, след това да пазарувате и да приготвяте вечеря за семейството си, наистина е малко вероятно, да успеете да отделите час-два за пълноценна тренировка във фитнес залата;
– интензивността на тренировките и тежестта на натоварването, в зависимост от физическата ви подготовка.

Фигура тип „круша“
Характерни за този тип фигура са широкият ханш, слабо изразената талия, тесните рамене и тънките ръце. Най-вероятно последният път, когато сте се занимавали със спорт, все още сте ходили на училище. За да възвърнете формата и тонуса на организма си, трябва да започнете с не големи физически натоварвания, като ходене на дълги разстояния, бягане, аеробика. След това може да преминете към по-интензивни тренировки – плуването и велотренажора са идеалният начин да изваете мускулите на краката, задните части, корема.
Важно е да се отбележи, че активните тренировки в басейна ще доведат и до развие на горната част на тялото ви. Няма как да не сте забелязали, колко широки са раменете на плувците? Това е следствие от постоянното натоварване върху гърба, раменете, предмишниците. Ако искате да избегнете това, заменете плуването по корем с плуване по гръб – така основното натоварване ще падне върху краката, бедрата и задните части.

Фигура тип „ябълка“
Този тип фигура се характеризира с широки рамене, пълни ръце, корем и тесен ханш. Ясно е, че в този случай най-проблемни са горните части на тялото.
Вие трябва да започнете с оформяне на ръцете си. За да им придадете хубава форма, започнете с постепенно увеличаване на тежестта на тренировките. След това може да започнете да правите лицеви опори, които „задействат“ не само мускулите на ръцете, а и на гърдите.
За да се отървете от мастните натрупвания в областта на корема, карайте колело или бягайте (ако тренирате в зала – велотренажор и бягаща пътечка). Ако тренирате у дома, може да правите следното упражнение: легнете по гръб, опънете краката нагоре и започнете да въртите педалите на въображаемо колело. Плуването също ще ви помогне да стопите мазнините по гърба и раменете.

Фигура тип „пясъчен часовник“
Широките рамене и гръб, пълните ръце, тънката талия и широкият ханш са характерните черти на този тип фигура. В този случай, трябва да комбинирате упражнения за предходните два типа фигури – вдигане на тежести, лицеви опори, активни упражнения за долната част на тялото – бягане, велотренажор, плуване.

Без значение от кой тип е вашата фигура не забравяйте, че трябва да тренирате с удоволствие. И се опитайте да не прекалявате с натоварванията. Не забравяйте и, че преди всяка тренировка трябва да правите лека разгрявка, за да подготвите мускулите си за упражненията и за да избегнете травмите и разтеженията. Също така е препоръчително да разнообразявате тренировките си с нови упражненията.
Източник: zaneya.com